Site Overlay

Akumulatori ili baterije automobila

Glavni pokretači automobila i baterije koje sve automobilske dijelove opskrbljuju električnom energijom dok automobil ne radi se nazivaju akumulatori. Akumulator je veoma važan dio svakog automobila, jer se bez njega on ne može pokrenuti. Na tržištu danas ima mnogo akumulatora raznih brendova, a kroz današnji tekst ćemo Vas informirati o tome što točno oni rade, koliko traju, kako ih održavati i gdje se mogu pronaći jeftini akumulatori.

Čemu služe akumulatori?

Kroz uvod smo Vas pobliže upoznali s njihovom namjenom i što su akumulatori zapravo. Ovdje ćemo se fokusirati na sam princip rada akumulatora i kolika je njegova dugotrajnost. Njegov glavni zadatak je dati početnu energiju motoru potrebnu za paljenje, a kada se motor upali svu opskrbu električnom energijom automobila i punjenje akumulatora preuzima alternator. Ova dva dijela su međusobno povezana i u slučaju da alternator ne radi, akumulator će se veoma brzo isprazniti. Akumulatori imaju kapacitet koji se označava s Ah oznakom. Brojka ispred ove oznake je vrijeme u satima koje akumulator može davati struju od 1 A. Što je brojka veća, to je kapacitet veći i rok trajanja dulji. Iako na sam vijek trajanja utječu i razni drugi uvjeti, prosječno akumulatori traju oko 3 godine.

Redovno održavanje akumulatora

Kako bi akumulator trajao što dulje, veoma je bitno da ga pregledate barem 2 puta godišnje. Pogledajte da li su spojevi na njemu stegnuti i ako nisu ih stegnite. Tekućina u akumulatoru je vrlo bitna da bi njegov kapacitet bio što veći, te ako fali je dopunite.

S redovnim održavanjem akumulatora produljit ćete njegov vijek trajanja, a kako biste izbjegli njegovo pražnjenje izbjegavajte kraće vožnje. Upravo kratke vožnje glavne su za pražnjenje i mnogi akumulatori ostanu bez struje za vrijeme zimskih noći, kada na automobilu ima puno potrošača energije.

Akumulatori u online trgovini

Postoje razne marke akumulatora, a najpoznatiji su Topla i Varta akumulatori. Ovi brendovi na tržištu su već dugi niz godina i to je garancija za njihovu kvalitetu. Oni jesu nešto skuplja početna investicija, no bit ćete sigurni da niste fulali u odabiru. Akumulatori se najpovoljnije mogu kupiti online, a Silux web trgovina ima širok izbor raznih auto dijelova i opreme po najboljim cijenama.

Pročitajte i člakan sa naslovom Hlađenje je vrlo važan proces za optimalan rad motora.

Automobilski nosači za bicikle i siguran prijevoz. Prijevoz bicikala na krovu vozila je najzastupljeniji na prometnicama u Hrvatskoj. Čitajte više …

Članci u istoj kategoriji: