Site Overlay

Auto ventilatori za različite namjene

Auto ventilatori su vrsta dijelova bez kojeg niti jedan automobil ne može propisno funkcionirati. U autu se nalazi nekoliko vrsta različitih ventilatora s različitim namjenama, ovisno o tome služi li za grijanje ili hlađenje i da li je vezan uz kabinu ili motor.

Bez obzira na to gdje se nalaze ventilatori za auto, oni su ključni faktor u radu automobila i omogućavaju sigurnu i ugodnu vožnju svakom vozaču i njegovim suputnicima.

Auto ventilatori za hlađenje motora

Hladnjak je jako bitan dio vašeg automobila, a nalazi se na prednjem dijelu vozila. On garantira rashlađenost motora i njegov uredan rad. Prilikom vožnje hladnjak je izložen strujanju zraka pa se tako snižava i temperatura rashladnog sredstva. Ali ako se krećete sporije ili vaš auto stoji, hladnjak se ne može dovoljno rashladiti pa su iz tog razloga u njegovoj blizini postavljeni auto ventilatori. Postoji mehanički ili električni ventilator i upravo je taj s pogonom elektromotora najčešće u upotrebi. 

Redovnim servisom možete ukloniti sve potencijalne poteškoće u njegovom radu:

  • od pretjerane ili prespore vrtnje
  • zaglavljenog ventilatora
  • ili nekih oštećenja koja mogu prouzrokovati njegov kvar

Postoje i auto ventilatori koji su senzibilni na temperaturu zraka u hladnjaku pa se sporije vrte ako je temperatura motora niža, a brže kad je viša, sve kako bi rashladili motor i spriječili štetu.

Auto ventilatori su vrsta dijelova bez kojeg niti jedan automobil ne može propisno funkcionirati.

Auto ventilatori i njihov rad u kabini

Osim gore spomenutog auto ventilatora koji se nalazi ispod haube i služi za rashlađivanje motora, postoje i ventilatori za aute koji su svojim radom orijentirani na vozačku kabinu. Govorimo o ventilatorima koji služe za grijanje i hlađenje kabine i uglavnom su smješteni u prednjem dijelu automobila. Ova vrsta ventilatora za auto osigurava protok zraka i njegovo strujanje diljem cijele kabine. 

Auto ventilator koji radi u hladnim uvjetima i s uključenim grijanjem širi topli zrak u kabini i omogućuje ugodnu vožnju putnicima, a onaj koji je uključen tijekom toplih mjeseci širi hladniji zrak i rashlađuje kabinu.

Kvar auto ventilatora

Ako primjećujete da vaši auto ventilatori za hlađenje motora ne rade ispravno, odmah ih popravite ili zamijenite jer može doći do većeg oštećenja motora i skupljeg kvara na autu. Ventilator koji dobro ne radi neće moći rashladiti hladnjak pa će porasti temperatura motora.

Ako dođe do kvara ventilatora u kabini ne može se dogoditi ozbiljniji kvar već će se samo pokvariti kvaliteta zraka u autu i njegov protok će biti lošiji. Iako je i ovakav kvar neugodan, posebno u ekstremnim vremenskim uvjetima, riječ je ipak o manjem kvaru.

Članci u istoj kategoriji: