Site Overlay

Ayurveda tretmani kao novi način brige o sebi

Ayurveda je tradicionalna indijska medicina koja vjeruje da je život kombinacija emocija, inteligencije, tijela i duše te da je mentalno i duhovno zdravlje ključ za postizanje savršenog tjelesnog zdravlja. Unutar nje postoje mnogi tretmani koji uključuju pročišćavanje ili ponovno uspostavljanje ravnoteže. 

Tretmani balansiranja uključuju uzimanje raznih suplemenata, tjelovježbu, post i masažu. No, ključ svakog tretmana sastoji se od tri dijela: Ahara, Vihara i Aushadhi, te maksimalne uključenosti i uključenosti klijenta u sam tretman. Ayurveda tretmani mogu se isprobati u mnogim termama te se sami možete uvjeriti u njihovu učinkovitost. 

Regulirajte svoju prehranu uz ayurvedu

Ahara znači prehrana u ajurvedskom liječenju i uključuje regulaciju prehrambenih navika. Svaki element kod ayurveda tretmana, uključujući i prehranu, temelji se na individualnim potrebama pojedinca. Jedna od ajurvedskih ljekovitih mantri glasi: „Ono što je za jednog lijek, za drugoga može biti otrov.“ Ova se mantra odnosi i na prehranu, a kod propisivanja dijete iznimno je važno uzeti u obzir specifičnosti problema osobe i njezinu fizičku konstituciju. 

U Ayurvedi se prehrana naziva ahara i uključuje regulaciju prehrambenih navika. Svaki element kod ayurveda tretmana, uključujući i prehranu, temelji se na individualnim potrebama pojedinca.

Prehrana se regulira prema terapiji propisanoj osobi. Ovisno o sezoni, različiti biljni pripravci uključeni su kao dodatci prehrani. Zato je toliko važno uzeti u obzir sve individualne karakteristike osobe i njezin problem kako bi se postiglo uravnoteženo stanje tijela.

Vihara predstavlja način života 

Ayurveda također uključuje Viharu ili način života. Kako bi se postigla ravnoteža cijelog organizma važno je prilagoditi način života problemima i ciljevima pojedinca. Reguliranje vašeg načina života uključuje reguliranje vašeg cirkadijalnog ritma, odnosno raspored svih vaših navika:

  • Spavanja
  • Dnevnog odmora
  • Tjelesne aktivnosti
  • Rasporeda obroka
  • Vježbi

Osobna higijena održava se posebnim ayurveda tehnikama, a jednostavnom prilagodbom programa postiže se ravnoteža u tijelu.

Aushadhi kao najvažniji element ayurvede

Treći element ayurveda liječenja je aushadhi, tj. posebni pripravci biljnog, mineralnog i životinjskog podrijetla. Ovo je najvažniji element, ali sam, bez Ahare i Vihare, neće donijeti željene rezultate. Pripravke treba uzimati prema pažljivo planiranom rasporedu te kombinirati na poseban način i u pravoj dozi. Ne preporuča se samostalno raditi ajurvedske tretmane, već se treba pridržavati preporuka ajurvedskih praktičara. 

Ayurveda i imunološka otpornost – predavanje Ajitha Chakrapanija Somarajana u toplicama Laško

Kako bi ayurveda tretman bio učinkovit, osoba koja traži promjenu mora biti spremna radikalno promijeniti svoj životni stil te biti uključena i angažirana u svakom elementu tretmana. Ayurveda je danas dio ponude nekih hotela i termi i izvodi je stručno osoblje pa možete biti sigurni da ćete dobiti izvrsnu uslugu.

Članci u istoj kategoriji: