Site Overlay

Bolje kočenje zimi uz zimske gume na automobilu

Dolaskom zime, vozači također imaju određene obveze. Ako na automobilima nemaju cjelogodišnje gume, tada ljetne moraju zamijeniti zimskim gumama. U Hrvatskoj se tako od 15. studenog svake godine na automobilu moraju imati zimske gume, ili se mogu koristiti i ljetne, ali morate imate lance za snijeg u prtljažniku. 

Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, policija vas može kazniti s novčanom kaznom od 700 kuna. Bez obzira na to, svakako biste trebali poštovati ove naputke zbog svoje sigurnosti.

Zimske gume za ekstremne zimske uvjete
U nepredvidivim zimskim uvjetima na cestama moramo se osloniti na zimske gume

Posebnost zimskih guma

Zimske gume na automobilu se po određenim stvarima razlikuju od ljetnih i upravo zbog toga ih morate imati tijekom zimskih uvjeta na cesti. One puno bolje prianjaju na cestu zbog svog:

  • Profila
  • Sastava
  • Strukture gazišta

Možete ih prepoznati po oznakama M+S, M.S. ili M&S. Potrebno je samo pripaziti da prilikom kupnje kupite odgovarajuću veličinu. Ako niste sigurni koju veličinu automobilskih zimskih guma kupiti, provjerite preporuku proizvođača ili se raspitajte u trgovini s autodijelovima.

Kupnja u online trgovinama s autoopremom

Zimske gume za automobil danas sve više vozača kupuje u online trgovinama s autoopremom. Razlog za to je vrlo jednostavan. Tamo se može pronaći vrlo veliki izbor, dostupan u raznim dimenzijama koje će odgovarati na gotovo sve modele auta. Neki od popularnijih proizvođača zimskih guma s čijim izborom sigurno nećete pogriješiti su:

  • Michelin
  • Sava
  • Pirelli
  • Continental itd.

Riječ je o proizvođačima čije zimske gume redovito prolaze brojna testiranja koja provode neovisne tvrtke. One se analiziraju po raznim kriterijima i tako vozači mogu dobiti odličan uvid u sve njihove performanse. 

Skladištenje guma nakon sezone

Jedna od stvari koju vozači često zanemaruju je skladištenje zimskih guma nakon što završi zimska sezona i nakon što ih skinu s automobila. One se moraju čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu, najviše zbog toga kako ne bi bile izložene UV zrakama. To će doprinijeti njihovoj dugotrajnoj kvaliteti.

Kako skladištiti gume van sezone korištenja?

Ako kod kuće nemate takvo mjesto, možete se odlučiti i za takozvane „hotele za gume“. Riječ o mjestima na kojima za određenu naknadu ih možete ostaviti na čuvanje. Takve usluge najčešće nude vulkanizeri pa nakon što kod njih napravite zamjenu guma, one skinute možete ostaviti kod njih na čuvanju. Tako ćete biti sigurni da će biti dobro skladištene, a ujedno ih nećete morati prevoziti s jednog mjesta na drugo tako da je to svakako odlično rješenje.

Članci u istoj kategoriji: