Site Overlay

Certifikat SSL za web stranice

Kao jedna od glavnih stvari uz domenu i web hosting, kod izrade web stranice je i SSL certifikat koji jamči sigurnost za podatke upisane na web stranici. Ovisno o vrsti certifikata, ovisi i razina sigurnosti koju on pruža, a prepoznati da li stranica na kojoj se nalazite ima certifikat možete po zelenom lokotu lijevo od domene. Iako nije obavezan za sve stranice, veoma je koristan i pruža bolju sigurnost vašim posjetiteljima. Sve o tome kakve vrste razlikujemo, te koje web stranice moraju imati certifikat pročitajte u daljnjem tekstu.

Nije svaki certifikat isti

Već u uvodu smo napomenuli da postoje različite vrste certifikata, a razlikuju se prema razini zaštite koju pružaju. Ovisno o vašem projektu birate onaj koji zadovoljava vaše potrebe, a dijele se na:

  • Certifikat koji štiti samo glavnu domenu i koji se provjerava samo preko emaila. Ovo je najslabija zaštita domene, no prednost je što u veoma malo vremena certifikat može biti postavljen na domenu.
  • Wildcard štiti glavnu i sve sporedne domene, a provjera je jednaka kao i kod običnog domain validation preko emaila.
  • Extended validation pruža najbolju zaštitu i provjerava se tvrtka čija je web stranica putem raznih registara, lokacije i poziva. Ovo je najsigurnija zaštita i neophodna je za sve stranice poput webshopova gdje je potrebna velika razina zaštite.

Cijena certifikata također ovisi o tome koju vrstu birate, a prije registracije bitno je da znate da li vam je certifikat potreban, stoga u nastavku donosimo web stranice koje moraju imati lokot pored domene!

Web trgovine moraju imati certifikat

Certifikat služi za zaštitu podataka korisnika vaše web stranice i neophodan je kod svih web stranica gdje korisnici upisuju podatke. Kako biste bili sigurni da ti podatci neće završiti u rukama treće osobe, svoju stranicu morate osigurati SSL certifikatom. Web trgovine ili stranice koje koriste neke aplikacije moraju imati sigurnost i svojim posjetiteljima pružiti najbolju uslugu. Osim toga, SSL stranici pruža bolji autoritet na internetu i tražilicama, a jeftin certifikat za web stranice možete kupiti kod raznih internet poslužitelja. Svaki registar domena u ponudi ima i registraciju certifikata, a cijene se razlikuju ovisno o poslužitelju.

Redovan servis kompjutera za dulji vijek. Servis ne mora nužno značiti popravak kompjutera ili zamjenu nekog djela, već se servis kompjutera treba obavljati redovno, neovisno o tome da li je kompjuter u kvaru ili radi normalno. Čitajte više …

Spašavanje podataka nakon kvara diska. Danas ljudi sve više bitnih stvari spremaju na hard disk, te su printani zapisi ili razvijanje slika izašli iz mode. Čitajte više …

Članci u istoj kategoriji: