Site Overlay

Cipele koje voli gotovo svaka žena

Oxford cipele u svojim su počecima bile muški model cipela čija je povijest započela u Škotskoj i Irskoj, no s vremenom, nakon industrijske revolucije, počinju biti sastavnim dijelom i ženskog ormara. 

Naime, Oxford cipele su svim ženskim odjevnim kombinacijama pružale vintage prizvuk i činile ih zanimljivijima.  Njih karakteriziraju sitne brazde na prednjem dijelu i tamnije boje. Danas većina žena u svom ormaru ima barem jedan par ovog komada obuće.

Oxford cipele kao vječni klasik

Postepenim razvojem, klasične Oxford cipele su postigle status vječnog modnog klasika koji nije podložan promjeni raznih trendova pa su tako postale i moderan komad, ali i komad obuće koji je izazovan za nošenje i kombiniranje. Zbog svog izgleda, ukoliko su u neutralnoj boji i klasičnijem modelu, mogu biti primjerene za kombiniranje u raznim odjevnim stilovima. 

Pročitajte sljedeći članak: Polo majice za razne prigode

Nošenjem polo majica učinit ćete da izgledate moderno i ležerno, a ujedno i njegovano.

Moderne verzije obuće

Elegantne i udobne oxfordice u novije vrijeme možemo pronaći u sljedećim varijantama:

  • bez brazdi
  • s kontrastnim kombinacijama različitih materijala i boja
  • s debelim rebrastim potplatom u boji drugačijoj od boje cipele
  • u neonskim tonovima
  • s dodatkom čipke i/ili šljokica
  •  u životinjskom uzorku
  • s većom petom
  • sa zakovicama i slično.

Proljetni i jesenski model cipela koji morate imati 

Zbog svog, većinom, neutralnog izgleda te kombinacijom muške klasike koja graniči sa ženskom elegancijom, oxfordice posljednjih nekoliko godine oduševljavaju sve ljubiteljice mode. Oxford cipele posebno su nošene u prijelaznim razdobljima godine- u proljeće i na jesen. Ovo proljeće su one doživjele svoj potpuni procvat i preporod. Naime, ovoga su proljeća brojne modne kuće u svojim proljetnim kolekcijama ljubiteljicama mode ponudile modele Oxford cipela s naglašenim reljefnim materijalima te u sjajnim metalnim nijansama, za čim su ljubiteljice mode poludjele. 

Oxford cipele
Klasične Oxford cipele su postigle status vječnog modnog klasika

Ovogodišnji modeli oksfordica

Oksfordice ove godine karakteriziraju smjele kombinacije boja koje sežu od sjajnih metalnih tonova do nježnih  rozih i sivih nijansi. Promjene su vidljive i u materijalima koji se pojavljuju ove sezone pa su tako sve prisutnije kombinacije različitih, kontrastnih materijala i uzoraka. Čak su prisutni i modeli u kojima su sjedinjeni reljefni uzorci, imitacije životinjskih uzoraka, sjajni, mat i isprani materijali pa čak i sitni kamenčići, izbor je samo na vama.

Osim kombinacija boja, materijala i uzoraka, potpuni must have je i debeli potplat načinjen od bijelog (sneaker) materijala ili pak od pluta. Iako su kombinacije vrlo smjele i nesvakidašnje, Oxford cipele je i dalje moguće lako kombinirati s gotovo svakom odjevnom kombinacijom jer jednako dobro pristaju i uz klasične hlače i košulju, romantičnu haljinu ili pak izazovnu suknju. Izbor je vaš i samo ovisi o vašoj maštovitosti i smjelosti eksperimentiranju. 

Čitajte i sljedeći članak: Čuvajte glavu uz dobru kapu

Članci u istoj kategoriji: