Site Overlay

Domena je važan dio internetskog identiteta

Domena se može promatrati kao osnovna jedinica digitalnog identiteta na internetu, a njezina uloga je vrlo važna u olakšavanju pristupa web stranicama i komunikaciji putem elektroničke pošte. One su danas posvuda, iza njih se nalaze web stranice, ali također ih vidite i prilikom slanja elektroničke pošte. Svatko danas može lako registrirati domenu, odabrati željeni naziv i ekstenziju te iza nje smjestiti svoje web stranice.

Naravno, važno je paziti na određene smjernice, a isto tako je važno da nitko prije vas nije registrirao baš potpuno isto naziv i ekstenziju jer onda vi to nećete moći.

Domena se može promatrati kao osnovna jedinica digitalnog identiteta na internetu, a njezina uloga je vrlo važna u olakšavanju pristupa web stranicama i komunikaciji putem elektroničke pošte.

Razumijevanje imenovanja na internetu

Domene na internetu se sastoje od 3 dijela:

  • Naziva
  • Ekstenzije
  • Točke

Naziv je onaj prvi dio koji se upisuje u web preglednik i obično je riječ o nazivu ili skraćenom nazivu kada je u pitanju tvrtka ili o nečem drugom što ukazuje na sadržaj web stranica. Zadnji dio je ekstenzija, a ona pokazuje o kakvoj internetskoj domeni je riječ, odnosno je li to globalna ili nacionalna.

Između naziva i ekstenzije uvijek se nalazi točka i po njoj se može brzo odrediti što je naziv, a što ekstenzija. Takva struktura osmišljena je kako bi omogućila jedinstveno identificiranje različitih resursa na internetu, a registracija domene često uključuje odabir odgovarajuće kombinacije koja odražava svrhu web stranice.

Kako se obavlja registracija domene

Registracija domene uključuje korake kao što su:

  • Odabir slobodnog naziva
  • Odabir ekstenzije
  • Provjera dostupnosti
  • Plaćanje registracijske naknade

Postoje različite informatičke tvrtke koje omogućuju registraciju domena, a postupak može varirati ovisno o odabranoj. Kada je domena registrirana, vlasnik stječe pravo korištenja tog naziva i ekstenzije na internetu tijekom određenog razdoblja, a uglavnom je riječ o razdoblju od godinu dana. Važno je redovito obnavljati registraciju kako bi se izbjeglo gubljenje prava na odabrani naziv.

Domene mogu itekako utjecati na poslovanje

Domena na internetu ima važnu ulogu u izgradnji online identiteta i brandinga. Odabrana internetska domena često postaje sastavni dio imena tvrtke ili organizacije, pridonoseći prepoznatljivosti brenda. Jasan, lako pamtljiv naziv olakšava korisnicima pronalaženje web stranice i pamćenje adrese za ponovne posjete.

Također, domene na internetu mogu odražavati geografsku pripadnost, poboljšavajući ciljanje publike. S obzirom na sveprisutnu konkurenciju na internetu, odabir i održavanje relevantne domene postaju ključni faktori za uspjeh online prisutnosti i poslovanja pa to nikako nemojte zanemariti.

Članci u istoj kategoriji: