Site Overlay

DPF filter za auto čuva okoliš i motor vozila

Automobili su sve bolji, brži i napredniji, ali zbog toga i sagorijevaju i izgaraju sve više goriva, zbog čega izbacuju sve više štetnih tvari u okoliš. Zbog toga brojne države uvode stroge norme koje moraju biti zadovoljene kako bi određeni proizvođač mogao prodavati svoja vozila na njihovom tržištu. Tako je DPF filter za auto postao neophodan dio automobila s dizelskim motorom.

On ima glavnu ulogu u čišćenju ispušnih plinova, smanjenju štetnih emisija i produljenju vijeka trajanja motora. Zbog njega ponekad vozači imaju i problema, ali bez njega proizvođači ne bi mogli zadovoljiti sve strože mjere koje se pred njih postavljaju po pitanju zaštite okoliša od štetnih tvari iz automobila.

Što je DPF filter za auto i kako radi

DPF filter za auto je zapravo dio koji je dizajnirani za hvatanje i uklanjanje određenih čestica iz ispušnih plinova vozila. On tako zadržava čestice poput:

  •  Čađi
  •  Pepela
  •  Drugih štetnih tvari

Automobilski DPF filter koristi različite metode kako bi očistio te čestice, uključujući regeneraciju putem visokih temperatura i katalitičke reakcije. Tim postupkom, on se čisti i vraća u funkcionalno stanje, osiguravajući da ispušni plinovi budu čisti kada se ispuštaju u okoliš, odnosno da budu toliko čisti da zadovolje propisane norme.

Važnost DPF filtera u automobilu

DPF filter za auto je danas postao obavezan dio za automobile s dizelskim motorom, prvenstveno zbog njihove uloge u smanjenju emisija čestica koje doprinose onečišćenju zraka i negativnim učincima na zdravlje ljudi. Sve to je potpomognuto i zakonom, jer su države postavile stroge standarde za emisije vozila koje moraju biti ispoštovane, a upravo automobilski DPF filtri su ključni za postizanje tih standarda.

Nedostatak ili neispravan DPF filter za auto može rezultirati i kaznama i zabranama korištenja vozila zato je svakako važno paziti da on ispravno radi.

Održavanje i produženje vijeka automobilskih dijelova

Održavanje DPF filtera za auto iznimno je važno za njegovu dugotrajnu učinkovitost i funkcionalnost. Periodičko čišćenje i praćenje stanja važni su kako bi se izbjegli ozbiljni kvarovi i skupi popravci. Vozači bi trebali povremeno voziti auto našto duže na autocestama kako bi omogućili samostalnu regeneraciju. Uz to, važno je koristiti kvalitetno gorivo i pratiti upute proizvođača za održavanje. 

DPF filter za auto je ključan za ekološku svijest i bolju performansu vašeg vozila. Nemojte ga zanemariti

Ponekad nije moguća samostalna regeneracija automobilskog DPF filtera pa ćete se za njegovo čišćenje morati obratiti specijaliziranim tvrtkama.

Članci u istoj kategoriji: