Site Overlay

Ekspanzijska posuda za auto je bitan dio svakog automobila

Ekspanzijska posuda ili spremnik za auto dio je složenog rashladnog sustava svakog automobila, a njena je glavna uloga održavanje temperature motora na točno određenoj razini. Iako vrlo neugledna, ova velika prozirna plastična kutija ima veliki značaj u radu rashladnog sustava i bez nje motor ne bi mogao biti u funkciji.

Osim svoje važne funkcije u radu rashladnog sustava ekspanzijska posuda za auto je i vizualna pomoć vlasniku automobila ili mehaničaru u slučaju kvara rashladnog sustava jer opadanje razine u ekspanzijskoj posudi govori o curenju u tom sustavu.

Koji je princip rada ekspanzijske posude?

U ekspanzijskoj posudi rashladnog sustava nalazi se rashladna tekućina koja se mora nalaziti na nivou između oznake MIN i MAX koja se nalazi na njoj. To znači da se ova posuda nikada ne smije napuniti do kraja. Pomoću ovih oznaka uvijek se može znati ima li u motoru dovoljno rashladne tekućine, a nivo rashladne tekućine u posudi se mora mjeriti kada je motor hladan.

Kada se auto pokrene i motor krene zagrijavati dolazi do povećanja obujma tekućina, pa tako i rashladne tekućine. Tada dolazi do stvaranja viška tekućine koja bi mogla ometati rad automobila, a takav će ishod spriječiti upravo ekspanzijska posuda. Njena je glavna uloga da primi višak tekućine za hlađenje koji je nastao zagrijavanjem i tako napravi dovoljno mjesta u sustavu hlađenja za cirkulaciju tekućine. 

Ekspanzijska posuda je jedan od bitnijih dijelova

Ekspanzijska posuda za auto prihvaća toplu vodu visoke temperature iz hladnjaka te nakon gašenja motora vraća ohlađenu vodu u rashladni sustav. To se odvija preko sigurnosnog čepa koji se nalazi na njoj. Na tom se sigurnosnom čepu nalazi ventil koji se koristi za smanjenje tlaka iz tog sustava. 

Ovaj je čep najslabija karika rashladnog sistema jer će prvi popustiti kod velikog pritiska i to zato da bi od pucanja spasio bitnije dijelove kao što su hladnjak ili vodena pumpa. Zbog toga uvijek morate provjeravati čep posude, provjeriti stanje gumice i utvrditi da li ima nekih neispravnosti na čepu ili posudi.

Neispravna se mora odmah zamijeniti

Kako se rashladna tekućina iz ekspanzijskog spremnika kasnije vraća u motor, jednom kada se ugasi vozilo i motor prestane s radom? Rashladna tekućina se počinje hladiti čim se ugasi motor automobila, a njeno potpuno hlađenje dovodi do stvaranja podtlaka. Podtlak je dovoljno jak da povuče rashladnu tekućinu iz ekspanzijskog spremnika natrag u motor. 

Ekspanzijska posuda za auto je zaslužna i za uništavanje zračnih mjehurića što dovodi do rasta učinkovitosti kompletnog rashladnog sustava i omogućuje normalan rad automobila.

Čitajte i sljedeći članak: Amortizer i njegov utjecaj na vaše iskustvo vožnje

Amortizer je jedan od elemenata zamjenskih autodijelova koji je ključan za pravilan rad auta.

Članci u istoj kategoriji: