Site Overlay

Gdje kupiti dionice velikih firmi na internetu?

U današnje vrijeme se sve češće spominje inflacija, a dionice su idealno ulaganje za čuvanje vrijednosti novca. Budući da se svakodnevno nova količina novca stavlja u opticaj, on gubi svoju vrijednost i stvari postaju skuplje. Kako bi održavali i povećavali vrijednost novca koji stoji, ljudi se najčešće odlučuju na ulaganja u nekretnine ili dionice.

Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s kupnjom i odgovoriti na pitanje gdje kupiti dionice poznatih stranih firmi na internetu. Udobno se smjestite i nastavite s čitanjem.

Što su dionice?

Dionice ili vrijednosni papiri predstavljaju posjedovanje udjela u određenoj firmi, a osoba koja je vlasnik dionice na nju dobiva određenu dividendu, ovisno o tome koliko je prihoda tvrtka ostvarila tijekom godine. 

Ulaganje u dionice predstavlja dobru priliku za ostvarivanje prihoda bez rada, no izuzetno je važno proučiti financijska izvješća firmi u koje ulažete i biti sigurni da one posluju dobro. Isto kao što dionica može rasti u cijeni i tvrtka ostvarivati velike prihode, postoji i obrnuti scenario gdje dionice gube na vrijednosti.

Ako želite ulagati, sigurno se pitate gdje kupiti dionice? Odgovor na ovo pitanje slijedi u nastavku.

Dionice
U današnje vrijeme se sve češće spominje inflacija, a dionice su idealno ulaganje za čuvanje vrijednosti novca.

Kupnja dionica putem interneta

Zahvaljujući internetu danas je moguće jednostavno i brzo kupiti dionice svjetskih firmi, u svega nekoliko klikova mišem. Prilikom kupnje obratite pažnju na to da kupujete prave dionice, a ne CFD ugovore, jer oni:

  • ne ostvaruju zaradu od dividende
  • imaju znatno veći porez na dohodak
  • kod nekih platformi moguće je trgovati jedino uz leverage

eToro za trgovanje dionicama

Odgovor na pitanje gdje kupiti dionice je platforma eToro! Putem ove platforme možete trgovati i s kriptovalutama, a glavni razlog zbog kojeg su izrazito popularni i iz dana u dan imaju sve veći broj korisnika je niska naknada za odrađivanje kupnje ili prodaje.

Prednost ove platforme je što trgovati možete i putem mobitela te ne zahtijeva posjedovanje računala. Jednostavna i brza aplikacija omogućit će vam lako trgovanje, uz besplatno otvaranje računa.

Bull i bear market

Morate biti svjesni toga da ulaganje u dionice donosi određene rizike i zbog toga je potrebno prije ulaganja upoznati se s tržištem. Postoje dva glavna ciklusa burze:

  • bull market – označava period kada su cijene dionica u rastu
  • bear market – period pada cijena

Kako bi izbjegli krivi tajming ulaganja, najbolje je koristiti tehniku „dollar cost average“, gdje se budžet koji ulažete raspoređuje na mjesece, godine i slično. Tako umjesto da odmah uložite 1000€, ulažete 100€ svaki tjedan i u market ulazite po srednjoj cijeni od 10 tjedana.

Članci u istoj kategoriji: