Site Overlay

Hlađenje je vrlo važan proces za optimalan rad motora

Svaki automobil sastavljen je od nekoliko različitih sustava, od kojih su neki međusobno povezani, a neki djeluju potpuno odvojeno. Svaki od sustava bitan je za određene dijelove u automobilu. Ako motor smatramo jednim od najvažnijih dijelova svakog automobila, onda i rashladni sustav možemo smatrati jednim od najvažnijih sustava.

On se sastoji od više dijelova, no glavni dio rashladnog sustava je hladnjak automobila. Može ga se zvati i izmjenjivačem topline jer mu je glavna funkcija odvođenje topline s rashladne tekućine.

Dijelovi automobilskog hladnjaka

Automobilski hladnjak sastoji se od četiri osnovna dijela, od kojih svaki ima posebnu funkciju. To su:

  • Ulazni spremnik
  • Izlazni spremnik
  • Cijev za prolaz rashladne tekućine
  • Lamela

Svi ti dijelovi ključni su kako bi automobilski hladnjak ispravno funkcionirao i kako bi cijeli rashladni sustav bio učinkovit.

Princip rada rashladnog sustava

Na vrhu hladnjaka za auto nalazi se ulazni spremnik, odnosno posebna komora u koji dolazi zagrijana rashladna tekućina direktno iz motora. Iz ulaznog spremnika ona odlazi dalje kroz cijevi oko kojih se nalaze tanke metalne trake, odnosno lamele te se njima povećava površina koju tekućina zagrijava.

Hladnjak automobila

Istovremeno se povećava i površina preko koje struji zrak, a strujanje tog zraka osigurava ventilator ili do strujanja dolazi jednostavno zbog kretanja automobila. To strujanje zrake gladi rashladnu tekućinu, koji vozači često zovu antifriz.

Zamijenite hladnjak vode prema potrebi

Hladnjak vode u automobilu, odnosno njegovo funkcioniranje može se promatrati kao radijator u kućanstvu u sustavu centralnog grijanja. Hladnjak vode pomoću vode koja prolazi kroz rashladni sustav rashlađuje motor, a tijekom vožnje ga održava na optimalnoj temperaturi. U slučaju kvara rashladnog sustava, primjerice auto hladnjaka, moglo bi doći do pregrijavanja motora što bi moglo dovesti do vrlo velikog kvara.

Zbog toga biste automobilski hladnjak vode u automobilu, odnosno kompletni rashladni sustav, trebali provjeravati kada odlazite na redovite autoservise. Isto tako, automobili imaju na kontrolnoj ploči pokazivače za temperaturu motora. Ukoliko primijetite da vam je temperatura često preniska ili previsoka, to je gotovo siguran znak da je došlo do kvara nekog dijela rashladnog sustava. U slučaju da trebate zamijeniti hladnjak automobila, to ne bi trebalo predstavljati problem jer u brojnim trgovinama s autodijelovima možete pronaći zamjenske modele. Pripazite samo da kupite odgovarajući, odnosno onaj koji odgovara modelu vašeg automobila.

Katalizatori su jedna od mjera smanjenja onečišćenja zraka i okoliša općenito. Čitajte više …

Članci u istoj kategoriji: