Site Overlay

Ispravan ovjes automobila za sigurnost vožnje

Glavni dio automobila koji služi za upravljanje kotačima je ovjes automobila. On je glavna povezna stvar između kotača i prednji ovjes služi za usmjeravanje automobilom u određenu stranu. Uz to, kvalitetan ovjes će smanjiti vibracije koje se događaju uslijed vožnje po uništenoj cesti ili nešto bržeg ulaska u zavoj. Ispravan automobil je neophodan za sigurnu i udobnu vožnju, a svaki dio je veoma važan za cjelinu. Postoje neki bitniji i neki manje bitni auto dijelovi, a kroz današnji tekst orijentirat ćemo se na jedan od najvažnijih dijelova.

Što je auto ovjes?

U uvodu smo ukratko napisali o tome što je ovjes automobila i koja je njegova uloga. On je dio automobila koji povezuje kotače, a dijeli se na prednji i zadnji. Zadnji trpi manja opterećenja i udarce, dok je prednji ovjes kod većine automobila bolna točka.

Novi ovjes automobila
Ovjes – prednja lijeva ruka

Osim što se njime upravlja kotačima, prednji kotači prvi pretrpe svaki udarac i zbog toga se često može iskriviti ili uništiti.  Da bi ga što više očuvali i da bi trajao što dulje postoje neke stvari na koje možete pripaziti. Prva stvar je izbjegavanje motanja volana dok vozilo nije u pogonu, a druga je izbjegavanje rupa i šahta, te sporija vožnja.

Simptomi kvara auto ovjesa

Svaki auto dio će Vam poslati poruku u slučaju nekog problema ili naznake o mogućem kvaru, ali je veoma bitno da osluškujete poruke koje Vam automobil šalje.

Novi Renault ESPACE – Sustav 4Control i varijabilno podesiv ovjes

Ovjes automobila može biti u kvaru ako primijetite da se gume troše neravnomjerno, te da je na jednoj strani veće trošenje, a na drugoj manje. Problem može biti i samo u trapu, koji se može centrirati i to ne znači da je ovjes neispravan. Još jedna stvar koja će Vam ukazati na to je da osjećate jače vibracije dok vozite ili da se volan ne vraća u pravilnu poziciju. Sve ovo može biti posljedica udarca kotača u nešto, te može ukazivati na potrebu za intervencijom.

Čitajte i sljedeći članak: Auto ventilatori za različite namjene

Ako primjećujete da vaši auto ventilatori za hlađenje motora ne rade ispravno, odmah ih popravite ili zamijenite jer može doći do većeg oštećenja motora i skupljeg kvara na autu.

Novi ovjes automobila

Najbolja stvar u slučaju kvara je kupnja novog. Ovjes automobila se neisplati popravljati, jer je popravak veoma skup, a neće na dugoročno riješiti problem. Kupnja novog ovjesa je puno bolji način, jer ćete biti sigurni da je Vaš automobil tada ispravan i vožnja će Vam biti znatno ugodnija.

Članci u istoj kategoriji: