Site Overlay

Izaberite odgovarajuću internetsku domenu

Kada je riječ o web stranicama, jedan od njihovih glavnih dijelova su internetske domene. One na jedan način predstavljaju identifikaciju i služe posjetiteljima da pristupe određenoj web stranici. Ako nemate lako pamtljivi naziv domene i ekstenziju, vaša web stranica vjerojatno neće biti toliko uspješna, bez obzira što možda imate dobar sadržaj. Zbog toga je odabir odgovarajuće domene iznimno važan za uspjeh vaše web stranice. 

Zbog toga u ovom članku saznajte sve potrebno kako biste odabrali pravu domenu, ali i sve ostale stvari koje su važne oko ove tematike.

Odabir odgovarajućeg naziva internetske domene

Internetske domene danas se nalaze svuda oko nas. Sve tvrtke koje drže do sebe i žele dobro poslovati imaju svoje web stranice, na brojnim reklamama vidite razne nazive domena i slično. Zato je pri odabiru naziva važno pripaziti na nekoliko faktora. 

naziv domene za web stranicu
Internetske domene predstavljaju identifikaciju i služe posjetiteljima da pristupe određenoj web stranici. Ako imate lako pamtljivi naziv domene, vaša web stranica će biti uspješna. Zbog toga je odabir odgovarajuće domene iznimno važan za uspjeh vaše web stranice.

Jedan od dobrih savjeta je da pokušate naziv vaše tvrtke ili branda ili dio tog naziva iskoristiti u nazivu domene na internetu. Na taj način ćete kupce odmah i prije nego posjete vašu web stranicu upoznati s vama. Također, treba imati na umu da korisnici ne vole dugačke nazive domena na internetu jer ih teško pamte. Stoga, ako je moguće, pokušajte odabrati što kraće nazive jer će vam to biti korisno u budućnosti. 

Sve internetske domene sastoje se od dva dijela, a to su:

  • Naziv 
  • Ekstenzija

O nazivu smo već nešto pisali, odnosno o tome koliko je on važan. No, nemojte nikako zanemariti niti važnost ekstenzije, odnosno onoj kratici koja je od naziva odvojena točkom. Ona određuje je li neka domena na internetu globalna ili nacionalna. 

Najpoznatije su svakako globalne internetske domene, primjerice najpopularnija je ona s .com ekstenzijom. No, upravo zbog te popularnosti, danas je teško pronaći slobodne nazive s tom ekstenzijom. S druge strane, nacionalne domene na internetu su najbolji izbor ako vam je cilj predstaviti se na domaćem tržištu.

Jednostavna registracija domene na internetu

Kada ste odlučite za određeni naziv i ekstenziju, morate tu određenu domenu na internetu i registrirati, kako biste samo vi mogli koristiti tu željenu kombinaciju naziva i ekstenzije. Za to se možete poslužiti uslugama raznih informatičkih tvrtki, a ta konkretna usluga se naziva registracija domene na internetu.

Sve što trebate znati o nazivima domena

Nakon što uspješno prođete taj postupak, dobit ćete domenu na korištenje te ćete ju moći povezati sa svojim web stranicama.

Članci u istoj kategoriji: