Site Overlay

Izmještanje bilja u domove u teglama za cvijeće

U posljednje vrijeme sve je češći slučaj da ljudi izmještaju bilje iz njihovog prirodnog staništa u svoje domove gdje se bilje najčešće uzgaja u teglama za cvijeće ili pak u vrtovima. Popularizacijom takve prakse stvoreno je i veliko tržište njih, zemlje i ostalih dodataka za sadnju, presađivanje i njegovanje cvijeća u domovima.

Najčešće se danas biljke uzgajaju u plastičnim teglama za cvijeće koje su cjenovno i najprihvatljivije, a je li to uvijek dobro za sve biljke vidjet ćemo u nastavku.

Danas ih je na tržištu moguće naći u svim bojama, dimenzijama i uzrocima pa čak i one koje nalikuju na beton, željezo ili kamen pa tako mogu pristajati svakom vrtu, balkonu ili stambenom prostoru.

Tradicionalne tegle za cvijeće

Tradicionalne tegle za cvijeće koje su se počele koristiti su neglazirane ili koje imaju nepropusne stjenke koje biljkama omogućuju prozračivanje korijena što je svakako poželjno za rast svake biljke. Ipak, glinene tegle za cvijeće vlasnicima dodaju dodatnu obvezu, a to je obveza češćeg zalijevanja cvijeća jer se zemlja u njima brže isuši. 

Stoga je važno znati kako je prije sadnje biljke u takve modele važno nekoliko sati prije teglu za cvijeće namakati u vodi kako bi se porozna glina zasitila vodom. U protivnom bi mogla povući svu vodu iz zemlje i korijenja zbog čega bi biljka ostala suha i vrlo brzo uvenula.

Najjeftinije i najčešće korištene posude za cvijeće

Posude koje se danas najčešće koriste u svim oblicima i bojama su plastične tegle za cvijeće. Razlog tome je sigurno sljedeće:

  • Jeftinije su od 
  • Njima se lakše rukuje
  • Ne mogu se razbiti
  • Imaju tanke stjenke koje zaprimaju više zemlje od glinenih 

Uz sve navedene prednosti, još jedna njihova prednost je i to što je biljke posađene u njima potrebno puno manje zalijevati jer voda ne isparava kroz njihove stjenke. Danas ih je na tržištu moguće naći u svim bojama, dimenzijama i uzrocima pa čak i one koje nalikuju na beton, željezo ili kamen pa tako mogu pristajati svakom vrtu, balkonu ili stambenom prostoru.

Različita zemlja za bolji rast cvijeća i biljaka

Osim različitosti u propusnosti vode u različitim posudama, važno je znati i da svaka vrsta zahtijeva drugačiju mješavinu zemlje za sadnju cvijeća i bilje. U tom smislu plastične posude za cvijeće zahtijevaju propusniju zemlju koja će se brže i lakše isušiti, dok glinene zahtijevaju nepropusniju zemlju koja će se sporije sušiti i duže ostati vlažna. Na svakome je da prema svojim željama odabere onu vrstu koja će mu biti najprikladnija.

Članci u istoj kategoriji: