Site Overlay

Jedan od autodijelova koje ćete morati zamijeniti

Zupčasti remen spada u jedan od autodijelova koje ćete svakako kad tad morati zamijeniti. Naime, on se s vremenom troši i proizvođači savjetuju njegovu zamjenu između 60 000 i 120 000 km ili otprilike nakon 10 godina vožnje. Taj savjet svakako nemojte ignorirati jer u slučaju njegovog pucanja može doći do ozbiljnog kvara motora, a u najgorem slučaju bit će potrebno zamijeniti cijeli motor. A taj trošak nije zanemariv.

Zupčasti remen
Zupčasti remen spada u jedan od autodijelova koje ćete svakako kad tad morati zamijeniti.

Zato svakako redovito provjeravajte stanje zupčastog remena kada odlazite na servis te ga zamijenite kada za to dođe vrijeme.

Nemaju svi automobili zupčasti remen

Mnogi vozači nisu niti svjesni da u svom automobili nemaju zupčasti remen, već lanac. Lanac je u većini slučajeva bolja opcija jer rijetko puca, no zbog brojnih prednosti pri proizvodnji, proizvođači automobila su često skloniji ugradnji zupčastog remena. No, današnji modeli su puno napredniji i izrađeni su od još boljih materijala pa neki proizvođači preporučuju njegovu zamjenu tek nakon prijeđenih 300 000 km, što je vrlo dugo razdoblje.

Zato, pri kupnji rabljenog automobila, svakako provjerite je li prethodni vlasnik promijenio zupčasti remen jer je njegova zamjena ipak nešto veći trošak na koji onda morate računati.

Čitajte i sljedeći članak: Ekspanzijska posuda za auto je bitan dio svakog automobila

Ekspanzijska posuda za auto prihvaća toplu vodu visoke temperature iz hladnjaka te nakon gašenja motora vraća ohlađenu vodu u rashladni sustav.

Preporuke pri zamjeni ovog dijela automobila

Kao što je ranije navedeno, zupčasti remen u automobilu svakako zamijenite kada za to dođe vrijeme po preporuci proizvođača. On se sastoji od natezača i minimalno jedne remenice po kojoj klizi te nekoliko remenica koje pokreće. Također, u velikom broju automobila on okreće i crpku za vodu. 

Kada dođe vrijeme za zamjenu, osim zupčastog remena se preporučuje da zamijenite sve remenice i natezače, ali i tu crpku za vodu koja je  vrlo važna kako ne bi došlo do kvara motora. Njezina cijena je otprilike između 200 i 800 kn, što je puno manje nego što biste platili u slučaju kvara motora i njegovog popravka.

Prepustite zamjenu iskusnim automehaničarima

Zamjena zupčastog remena može biti složen posao i svakako je bolje prepustiti ga stručnjacima u nekom auto servisu. Postoje i oni vozači koji se sami upuste u taj posao, no ako sve ne obavite kako treba, mogli biste imati velikih problema kasnije. Isto tako, ako niste sigurni u kupnju odgovarajućeg zupčastog remena za svoj automobil, dogovorite u autoservisu da ga oni kupe te vam ga postave. Tako ćete biti sigurni da će sav posao oko njegove zamjene biti kvalitetno odrađen.

Čitajte i sljedeći članak: Katalizatori za manje štete za okoliš

Članci u istoj kategoriji: