Site Overlay

Jednostavna administracija hostinga uz cPanel

Većina korisnika koja želi postaviti svoje web-stranice na internet, odlučit će se za neku uslugu hostinga. Ta usluga podrazumijeva njihov smještaj na nekom poslužitelju. Postoje različite vrste i različiti paketi, a nude ih brojne tvrtke, od onih domaćih pa sve do onih inozemnih. Kako biste lakše upravljali hostingom, ali i općenito poslužiteljima, koriste se razni alati.

Jedno od boljih i jednostavnijih alata je cPanel, koje predstavlja grafičko sučelje pomoću kojeg ćete vrlo lako i brzo obaviti brojne potrebne radnje.

cPanel
Grafičko sučelje cPanel je postalo popularno među korisnicima

Jednostavna administracija i za početnika

Grafičko sučelje cPanel je postalo popularno među korisnicima zato što je napravljeno na način da ga brzo mogu savladati čak i potpuni početnici. Problem koji imaju druga slična rješenja je da možete napraviti neku pogrešku koja bi vam mogla napraviti puno štete. No, kada je u pitanju cPanel, ne morate brinuti jer će on odmah prepoznati pogrešku i na vrijeme je ispraviti. 

Zbog velike popularnosti cPanel sučelja, danas se na internetu mogu pronaći brojni materijali koji će vam pomoći da ga brzo savladate, od brojnih tekstualnih uputa pa sve do raznih video materijala na YouTubeu i sličnim platformama.

Olakšajte rad s poslužiteljem

Kao što je ranije navedeno, sučelje cPanel može se korisiti za jednostavno obavljanje zadataka vezanih uz poslužitelj, kao što su:

  • Postavljanje domene
  • Postavljanje poddomene
  • Administracija računa e-pošte
  • Izrada sigurnosnih kopija i dr.

Isto tako, cPanel je odlično integriran i s drugim popularnim platformama. Tako jednu od najpoznatijih platformi, Wordpress, možete putem njega vrlo jednostavno podesiti za rad.

Praćenje raznih statističkih podataka

Sučelje cPanel također nudi i prikaz raznih statističkih podataka koji će vam biti korisni u svakodnevnom radu. Primjerice, pomoću njega možete pratiti propusnost veze, stanje iskorištenosti diskovnog prostora, statistike vezane uz slanje e-poruka i sl. 

Također, cPanel posjeduje i vlastiti katalog aplikacija (App Catalog) putem kojeg možete preuzeti brojne aplikacije koje će vam još dodatno olakšati rad s poslužiteljem. Ako u tom katalogu ne možete pronaći potrebnu aplikaciju, možete stvoriti i vlastiti dodatak, tzv. plugin te i njega koristiti putem ovog grafičkog sučelja.

Zbog svih ovih navedenih prednosti, brojne tvrtke koje nude usluge hostinga i slično, svoje usluge baziraju upravo na korištenju cPanela, jer se pokazao kao jedno od najboljih rješenja. Korisnici koji nemaju puno iskustva s administracijom poslužitelja će pomoću njega vrlo brzo sve savladati.

Članci u istoj kategoriji: