Site Overlay

Jednostavna administracija zakupljenog prostora na poslužitelju

Svi koji će u određenom trenutku poželjeti na internet postaviti vlastite web-stranice, bilo da je riječ o osobnim ili poslovnim, trebat će ugovoriti uslugu hostinga. To je usluga smještaja web-stranica na nekom udaljenom poslužitelju. Princip njegova korištenja je vrlo jednostavan. Dobivate određeno mjesto na nekom poslužitelju te na to mjesto postavite svoje web-stranice i kad ih povežete s nekom domenom, korisnici im mogu pristupiti u bilo kojem trenutku.

Korisničko sučelje cPanel
Korisničko sučelje cPanel se koristi kao centralno mjesto za upravljanje svim servisima hosting paketa.

Postoje različita sučelja koja se koriste za administraciju tog zakupljenog prostora, a jedan od najčešće korištenih i najpopularniji među korisnicima je cPanel. Za sve oni koji se prvi put susreću s hostingom web stranica, on predstavlja odlično rješenje.

Općenito o administraciji hostinga

Korisničko sučelje cPanel se koristi kao centralno mjesto za upravljanje svim servisima i uslugama određenog hosting paketa. Putem njega možete:

  • Mijenjati sve potrebne postavke, poput lozinki i sl.
  • Prebacivati sve potrebne datoteke na poslužitelj i s poslužitelja
  • Izrađivati sigurnosne kopije datoteka
  • Pregledavati sve potrebne statistike, poput broja posjetitelja, iskorištenosti resursa itd.

Ono po čemu je cPanel sučelje vrlo popularno jest njegova jednostavnost korištenja i ako imate i malo iskustva s informatikom, brzo ćete naučiti brojne njegove opcije.

Koristite specijalizirane tvrtke za ugovaranje hosting usluga

Danas na tržištu postoje brojne tvrtke koje vam mogu ponuditi uslugu web hostinga. Preporuka je da se odlučite za one veće, poznatije tvrtke, koje će vam u slučaju bilo kakvih problema pružiti i osigurati svu potrebnu pomoć. Također, veće tvrtke će vam gotovo uvijek osigurati pristup cPanel sučelju, dok je to kod nekih manjih tvrtki upitno. 

No, čak i ako tvrtka putem koje ugovarate hosting nema ponuđen cPanel za korisnike u osnovnom paketu, svakako ga zatražite jer ćete uz pomoć njega puno brže i jednostavnije napraviti sve potrebne radnje.

Samostalna instalacija cPanel sučelja

U slučaju da ste ugovorili VPS hosting paket, a niste dobili sučelje cPanel za administraciju zakupljenog prostora, postoji mogućnost i da ga sami instalirate. Naime, VPS hosting vam omogućuje da neovisno o drugim korisnicima tog istog poslužitelja sami prilagođavate i instalirate željene programe i aplikacije. 

Naravno, instaliranje cPanela s vrši pomoću specijalizirane konzole SSH koja je dio vašeg hosting paketa, no također je potrebno određeno znanje da napravite taj postupak. Za to se možete obratiti tvrtki putem koje ste ugovorili hosting ili potražite upute za taj postupak na internetu te ih pratite korak po korak kako biste instalirali korisničko sučelje cPanel za lakšu administraciju.

Provjera domene na internetu

Provjerom domene do unikatnog naziva

Svi koji žele imati svoje web stranice na internetu, znaju da moraju ugovoriti više usluga. Prije svega, moraju ugovoriti uslugu smještaja web stranica, poznatiju kao web hosting, a osim toga, moraju web stranice i povezati s nekom domenom. Ta usluga naziva se registracija domene.

Članci u istoj kategoriji: