Site Overlay

Jednostavno saznajte je li domena slobodna

Domene su identifikacije na internetu. Iza svake domene skriva se neka web stranica. Upisivanjem naziva domene u internetski preglednik, primjerice Google Chrome, otvorit će se web stranica koja je nalazi iza te registrirane domene. Ono što je zajedničko svim domenama je da ne mogu postojati dvije potpuno iste, tj. one istog:

  • Naziva
  • Ekstenzije
Provjera domene
Provjera domene je vrlo važan proces, ali prvo izaberite odgovarajuću internetsku domenu.

Kombinacije su moguće, ali nije moguće registrirati domenu potpuno istog naziva i ekstenzije poput one koja je već registrirana. Zato je uvijek potrebno provjeriti domenu prije nego krenete s bilo kakvim radom.

Ništa bez slobodne domene

Prije nego krenete u bilo kakav posao, primjerice u izradu web stranica, provjera domene je vrlo važan proces. Naime, ne bi bilo dobro da napravite web stranicu koja se temelji na nekom posebnom nazivu ili slično te da kasnije saznate da ne možete registrirati željeni naziv domene jer je već zauzet.

Provjera domene može vas riješiti takvih neugodnosti te je možete vrlo jednostavno i besplatno obaviti putem brojnih tvrtki.

Prvi korak u registraciji domena

Ako se odlučite za bilo koju tvrtku koja vam može ponuditi uslugu registracije domena, prvi korak će biti provjera domene jer ako ne uspijete proći taj korak, nećete moći nastaviti dalje. Provjera domene može imati dva ishoda:

  • Domena je slobodna i možete nastaviti
  • Domena je zauzeta i bit će potrebno napraviti izmjene

U ovom drugom slučaju, imate mogućnost izmjene naziva ili ekstenzije kako biste dobili unikatnu domenu. Ako vam nije problem promijeniti ekstenziju, tada relativno lako ipak možete zadržati naziv koji ste htjeli. Danas je dostupan vrlo veliki broj različitih ekstenzija koje možete koristiti pa je vrlo izgledno da ćete pronaći neku ekstenziju koju ćete spojiti sa svojim željenim nazivom.

Problem s com domenama

Najpopularnija domena danas je zasigurno com domena. O toj popularnosti dovoljno govori činjenica da su već odavno registrirani gotovo svi kratki nazivi na ovoj domeni, tako da ako ste planirali registrirati neku kratku domenu s com ekstenzijom, vrlo su velike šanse da to nećete moći napraviti te će provjera domene dati negativan rezultat.

No, kako je već ranije navedeno, uvijek se možete okrenuti nekoj drugoj ekstenziji. Primjerice, ciljate li na europsko tržište, ekstenzija eu bi mogla biti pravi pogodak. Ako pak ciljate na hrvatsko tržište, raspitajte se o registraciji hrvatske nacionalne donene, s hr ekstenzijom.

Članci u istoj kategoriji: