Site Overlay

Katalizatori za manje štete za okoliš

Današnji automobili svakako su superiorniji od onih koji su se vozili cestama prije nekoliko desetaka godina. Motori su sve snažniji i automobili danas postižu zavidne krajnje brzine. No, samim time, ispušta se i puno više negativnih čestica u atmosferu. Kako bi se to smanjilo, krenulo se u proizvodnju i ugradnju uređaja u automobile koji bi mogli pomoći u tom segmentu. 

Katalizator je tako postao neizostavan dio ispušnog sustava u automobilu. On se danas koristi u automobilima kako bi proizvođači mogli zadovoljiti Euro norme koje su postavljene s ciljem zaštite okoliša od onečišćenja plinovima koje ispuštaju automobili.

Općenito o radu ispušnog sustava

Ispušni sustav automobila zadužen je za prikupljanje plinova koji nastaju tijekom vožnje, za njihovo recirkuliranje i izbacivanje u atmosferu u čistom obliku. Sastoji se od brojnih dijelova, a najznačajniji dio ispušnog sustava je auto katalizator. Njegov cilj je te plinove što je moguće više pročistiti, kako bi izašli iz njega u što čišćem obliku. Na taj način se pokušava sačuvati okoliš, a proizvođači automobila ujedno istodobno pokušavaju biti u granicama Euro normi koje im dopuštaju prodaju automobila na određenim tržištima. 

Tijekom rada motora se stvaraju 3 plina:

  • Ugljični monoksid
  • Dušikov oksid
  • Ugljikovodik 

Oni ne izgaraju tijekom rada motora i štetni su za okoliš.

Rad katalizatora

Unutar samog automobilskog katalizatora se nalaze brojni kanali kroz koje prolazi ispušni plinovi. Kako bi se u katalizatoru odvijali svi potrebni kemijski procesi, na tim kanalima sa nalaze slojevi platine, rodija i paladija koja to omogućuju. Pri njegovom radu razvija se vrlo visoka temperatura, u rasponu od 400 do 800 stupnjeva Celzijusa i tijekom tog procesa se svi štetni plinovi pretvaraju u one koji nisu štetni za okoliš. 

Katalizator
Katalizator je tako postao neizostavan dio ispušnog sustava u automobilu.

U slučaju začepljenog katalizatora, može doći do kvara ispušnog sustava, a u konačnici to može uzrokovati i kvar motora, što je nešto što svakako želite izbjeći.

Čišćenje katalizatora

Kako bi auto katalizator optimalno funkcionirao, izrazito je važno da se on redovito čisti te da ne dođe do njegovog začepljenja. U većini slučajeva ga možete i sami očistiti, npr. vožnjom po brzoj cesti pri višem broju okretaja. To će za posljedicu imati povećanje temperature katalizatora što će potaknuti procees spaljivanja čestica.

Ako to ne pomogne, možete se odlučiti na kupnju nekog sredstva za čišćenje katalizatora. To također možda neće pomoći, a osim toga vam preostaju samo još dvije opcije. Čišćenje u nekom autoservisu posebnim uređajima ili kupnja novog katalizatora. 

Čitajte i sljedeći članak: Termostat automobila je važan za regulaciju motora

Članci u istoj kategoriji: