Site Overlay

Komode će upotpuniti svaki dom

Komode su jedno od najraširenijih vrsta pokućstva, prisutno u različitim oblicima već od sedamnaestog stoljeća. To ni ne čudi, uzevši u obzir njihovu praktičnost i broj uloga koje imaju, od odlagališta ključeva i sitnica za uporabu van kuće u hodniku do spremnika za odjeću u spavaćoj sobi. Tijekom godina, komode su evoluirale od jednostavnih starinskih dizajna s ladicama do različitih visokih, elegantnih i artističnih rješenja.

Pri odabiru komode trebamo obratiti pažnju na nekoliko bitnih elemenata:

  •  prostor kojim raspolažemo
  •  prostor za spremanje koji trebamo
  •  materijal od kojega je napravljena
  •  Njen stil i stil sobe u kojoj će se ona nalaziti

Materijal komode

Osim uobičajenih izbora od masivnog i prirodnog drva te iverice, na tržištu možete naći i na namještaj izrađen od eukaliptusa i manga. Posebnu pažnju treba posvetiti mogućnostima održavanja komode. Na teško se čistivom materijalu nakuplja najviše prašine i prljavštine. Najbolje bi bilo izabrati one vrste namještaja, između ostalog i komode, koje se mogu brisati i suhom i mokrom krpom.

Komoda
Posebnu pažnju treba posvetiti mogućnostima održavanja komode.

Stil namještaja

Uz stil se veže nekoliko aspekata komoda. Prvo, za što ćemo ju i gdje koristiti? Želimo li moderniji komad namještaja, nešto minimalističko ili tražimo modele koji su više vintage? Koja nam je shema boja? Ako ćemo, recimo, komodu koristiti za odlaganje odjeće, možda je bolje uzeti onu s više ladica, dok je za uporabu u hodnicima i garaži vjerojatno dovoljno kupiti neku s jednim-dvama vratima i policama. 

Ciljamo li na izlaganje predmeta u dnevnom boravku, kupit ćemo višu, ali otvoreniju ili ostakljenu komodu. A ako uz to želimo na nju postaviti i televizor, mogli bismo uzeti nižu komodu s otvorenom policom i nekoliko ladica.

Pročitajte sljedeći članak: Noćne lampe su vrlo učinkovite u domu

Odavno je poznata tradicija osvjetljavanja spavaćih soba uz pomoć efektne noćne lampe kao pomoćnim svjetlom u ovom intimnom prostoru.

Boje za ljepši i atraktivniji dom

Što se tiče boja, komode najčešće dolaze u tri varijante: 

  •  Čisto drvo
  •  Crna boja  
  •  Bijela boja 

Drvo je klasičan izbor i, osim ako ne težite izrazito modernom i “čistom” izgledu, slagat će se s ostatkom namještaja u sobi. Ako, ipak, težite, svakako odaberite bijelu komodu, dok crna može poslužiti kao kontrast.

Rustikalni stilovi donose nam starinskije modele, dok minimalizam i moderni dizajn teže jednostavnosti i svojevrsnoj “čistoći” prostora. Šarene dizajne, različite uzorke i nekonvencionalnije izglede svakako bi trebalo birati uzimajući u obzir ostatak interijera.

Čitajte i sljedeći članak: Koje žarulje odabrati za rasvjetu stana?

Članci u istoj kategoriji: