Site Overlay

Kuhinjski stolovi za svaku blagovaonicu

Kuhinjski stol glavni je dio blagovaonice koji može poslužiti u raznim ulogama, ali ona najvažnija svakako je pri serviranju hrane i ručanju. Savršen kuhinjski stol trebao bi biti dovoljno prostran za sve sudionike, ali i vizualno privlačan, s obzirom da je najčešće glavni komad namještaja u blagovaonici.

Srećom, asortiman ovakvih komada namještaja u trgovinama je i više nego bogat, tako da ne biste trebali imati problema s pronalaskom idealnog modela za svoj dom.

Dovoljno prostora u domu za sve

Kada birate kuhinjski stol, prije svega na umu morate imati oblik i veličinu prostora u koji ćete ga postaviti. Kuhinjski stolovi najčešće imaju mjesta za 6 ljudi, no pripazite na to kako bi svaka osoba trebala imati barem 60 cm širine za nesmetano objedovanje, ali i da bi iza stolice trebalo biti barem još pedesetak centimetara za nesmetano sjedanje za stol. 

Upravo radi toga, važno je dobro razmisliti o obliku i dimenzijama kuhinjskog stola. Za uske prostore bolji su duguljasti kuhinjski stolovi na primjer ovalnog ili pravokutnog oblika postavljeni uzduž prostora, dok su okrugli  i kvadratni stolovi bolji u pravilnijim prostorima.

Vizualna poslastica u domu

Još jedna važna stvar kod kuhinjskog stola je i njegov izgled. Ovalni i okrugli kuhinjski stolovi uvijek će privući više pažnje od klasičnih kvadratnih, no treba imati na umu kako oni zahtijevaju veće prostore. Klasični, jednostavni modeli odlična su baza želite li se poigrati drugim stilskim elementima u prostoru, poput: 

  • dekoracija
  • stolnjaka
  • stolaca

Ipak, uvijek je dobro boju i teksturu stola povezati s bojom ili teksturom barem još jednog komada namještaja u prostoru, kako stol ne bi izgledao kao da ne pripada u prostor. Detalji poput zanimljivih nogu ili neočekivanih materijala poput stakla i metala odličan su način da kuhinjski stol postane centar pozornosti u prostoru.

Dodatci za namještaj o kojima valja razmišljati

Kuhinjski stol može biti zaseban dio pokućstva ili pak nastavak na kuhinjski otok. U svakom slučaju, veoma je bitno da za njega mogu sjesti svi članovi kućanstva. Ipak, za veća okupljanja pri ruci je dobro imati i dodatke koji će ga povećati po potrebi. 

Mnogi modeli nude mogućnost rasklapanja, čime se iz njega mogu izvući dodatne površine koje stvaraju prostor za još nekoliko ljudi. Uz to, postoje i kuhinjski stolovi s nastavcima koji se mogu umetnuti na stranice stola i tako ga povećati. Takve verzije uobičajeno su čvršće, ali nastavci za stol moraju se posebno skladištiti.

Koje žarulje odabrati za rasvjetu stana? LED svjetiljke imaju najveća svojstva uštede energije, ali i najveći vijek trajanja. Osim toga, LED svjetiljke se vrlo lako instaliraju u strop. Jedini značajan nedostatak je visoka cijena izvora svjetlosti. Čitaj više …

Članci u istoj kategoriji: