Site Overlay

LCD monitor s tekućim kristalima

Sve većim napretkom tehnologije, a posebno informatičke tehnologije, svijet računala i cjelokupne računalne opreme uvelike je napredovao pa je tako i s računalnim monitorima. Naime, prije 50ak godina započela je revolucija u tom svijetu te su tada, prvi put 1971. godine, proizvedeni prvi LCD monitori. 

Oni označavaju tanke monitore sastavljene od piksela koji se nalaze ispred izvora svjetlosti. Prijenosu svjetlosti pomažu upravo tekući kristali (engl. liquid crystals) iz njegova naziva koji se nalaze pod određenim naponom. Zbog svoje efikasnosti i ekonomičnosti te njihove kompaktnosti i veličine, postali su vrlo popularni, posebno za prijenosne uređaje poput prijenosnih računala.

LCD označavaju tanke monitore sastavljene od piksela koji se nalaze ispred izvora svjetlosti.

Bolja rezolucija i brža slika

Jedna od najvećih prednosti koju ima računalni LCD monitor je to što on prikazuje cijelu sliku u samo jednoj rezoluciji, odnosno u rezoluciji koja odgovara dimenzijama samog ekrana. Upravo zbog toga slika je uvijek jednaka, živopisnih boja i vrlo visoke kvalitete, odnosno rezolucije te u pravilnom geometrijskom obliku što kod ranijih modela nije bio slučaj. 

Osim kvalitete same slike, kod LCD monitora ona se pokazuje vrlo brzo, odnosno kod igrica, filmova ili animacija slika više ne kasni kao što je to bio slučaj kod CRT monitora. To je nešto što svakako pridonosi stvaranju izvanrednog iskustva gledanja.

Pročitajte sljedeći članak: Spasite dragocjene podatke iz SD kartice

Većina uređaja koji se danas svakodnevno koriste, bili to mobiteli, tableti, fotoaparati i slično u nekom trenutku će morati spremiti neke podatke. Neki uređaji tako imaju vlastiti memorijski kapacitet, dok se neki oslanjaju na spremanje podataka na različite vrste kartica. Također, neki uređaji imaju i jedno i drugu i spremanje podataka na karticu je neka vrsta dodatnog mjesta za pohranu.

Manje smetnje tijekom gledanja na LCD monitoru

Iako se LCD monitori čine kao najbolji izbor kada su monitori u pitanju, oni ipak imaju jedan nedostatak. Naime, u usporedbi s CRT monitorima čija je kvaliteta slike ista bez obzira na kut iz kojeg se slika gleda, kod LCD monitora to nije tako. 

S obzirom na specifičnost LCD tehnologije i tekuće kristale koji pomažu u emitiranju slike, slika ne izgleda isto iz svih kutova, odnosno gubi se njezina kvaliteta u smislu boja i osvjetljenja pa je gledana iz nekih kuteva i potpuno nečitljiva. Proizvođači godinama rade na popravljanju ovog nedostatka pa su tako proizveli i tzv. widescreen, odnosno produženi ekran na kojem je gledanje oku čovjeka ugodnije i lakše.

Mogućnost prikaza svih tonova boje

S obzirom na to da je ujednačen prikaz svjetlijih i tamnijih tonova na LCD monitoru vrlo važna, kontinuirano se radi na poboljšavanju i unaprjeđenju njihovog osvjetljenja, značajke koja se mjeri u Kandelama po metru kvadratnom (cd/m2). Što je ovaj omjer veći, osvjetljenje je bolje. 

Omjeri koje danas najčešće možemo naći kod LCD monitora su:

  • 250−350 cd/m2
  • 450: 1 cd/m2
  • 6000: 1 cd/m2

Zato obratite pažnju i na ovu specifikaciju pri kupnju računalne opreme kako biste kupili što bolje i kvalitetnije modele.

Članci u istoj kategoriji: