Site Overlay

Linearni ležajevi – stvoreni za stabilnost strojeva

Strojari i ljudi koji se susreću s granom strojarstva svjesni su koliko je svaki dio stroja, pa i onaj najmanji, bitan za pravilno funkcioniranje cijelog strojnog sustava. Iako naizgled ne izgledaju toliko bitno neki dijelovi stroja koji nisu u potpunosti ispravni  mogu ozbiljno poremetiti njegovu funkciju. 

Jedni od njih su i linearni ležajevi koji su naizgled vrlo jednostavni, ali su iznimno učinkoviti i važni u zadaći koju obavljaju.

Što su linearni ležajevi i koja im je funkcija?

Jedan od osnovnih termina svakog strojarskog sustava su ležajevi koji su bitni zbog svoje uloge držača pokretnih dijelova koji prolaze kroz njih. Ovdje govorimo o kotačima, rotorima, kuglicama i slično koji koriste ležaj kao svoju stazu koja ih održava pravilno usmjerenima i sprječava nastajanje trenja između njih i površine.

Linearni ležajevi omogućavaju rad strojeva
Linearni ležajevi za strojeve

Vrste ležajeva

Sve to djeluje na održavanje balansa i omogućuje ispravan rad stroja. Linearni ležajevi se stoga dijele na uzdužne i poprečne, sve ovisno o tome na koji način sila djeluje na njih.

Poprečni ili radijalni linearni ležajevi su oni koji trpe silu okomito, pa su uzdužni naravno oni na koje sila djeluje uzdužno, dakle u smjeru osi ležaja. Jako je važno da su ovi ležajevi ispravno konstruirani i da će pružiti maksimalnu potporu stroju.

https://www.youtube.com/watch?v=Ok7e3186XSU
Video: Ležajevi – šta, kad, kako i gde?

Mnogi misle da je svaki linearni ležaj ravan, ali zapravo su jako često i zaobljeni. Da bi ležaj bio linearan nije potrebno da je on ravan, već da je kretanje na njemu linearno, po čemu je dobio i ime.

Kuglični ležajevi

Najpopularnija vrsta linearnih ležajeva su kuglični ležajevi koji otvaraju mogućnost neograničenog linearnog kretanja. Taj se rad obavlja pomoću kuglica koje služe da podnose najveće opterećenje prilikom rada pa se stoga i pomiču u skladu s tim. Kuglični linearni ležajevi pokazuju izvrsne performanse, dugotrajni su i mogu podnijeti dug period trenja.

Pročitajte sljedeći članak: Fotelje su idealan izbor za dnevni boravak

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju prilikom odabira fotelje je sam materijal izrade.

Najjednostavnija kupnja linearnih ležajeva 

Sve veći nedostatak vremena i užurbanost onemogućuju nas da obilazimo trgovine i tražimo dijelove svaki puta kad im je potrebna zamjena. Na sreću, sve je veći broj specijaliziranih web trgovina koje omogućuju kupnju iz udobnosti vlastitog doma, ali i zamjenu i povrat kupljenog artikla i to na najjednostavniji način.

Pročitajte sljedeći članak: Izmještanje bilja u domove u teglama za cvijeće

Tradicionalne tegle za cvijeće koje su se počele koristiti su neglazirane ili koje imaju nepropusne stjenke koje biljkama omogućuju prozračivanje korijena što je svakako poželjno za rast svake biljke.

Na taj način možete kupiti i potrebne linearne ležajeve renomiranih proizvođača uz veliki izbor modela i širok raspon cijena. Posebna pogodnost prilikom kupovine linearnih ležajeva online jest i ta da postoje filteri koji olakšavaju kupovinu i u kojima možete odabrati sve što trebate: od vrste i veličine, pa do materijala i proizvođača ovog iznimno važnog strojnog dijela.

Članci u istoj kategoriji: