Site Overlay

Lusteri kao zanimljivi viseći detalj

Prilikom uređenja doma mnogi u drugi plan stavljaju rasvjetu koja je ključna za svaki prostor jer omogućava dobru vidljivost. Upravo zbog toga kupnja lustera i drugih rasvjetnih tijela nerijetko prolazi, dugoročno gledano, neuspješno. A sve jer se obično obavlja u zadnjem trenutku i bez puno promišljanja o važnim elementima za kupnju lustera i njegovog smještanja u prostor. 

Zbog svoje dekorativne i funkcionalne uloge, ova rasvjetna tijela se nerijetko nazivaju i visećim detaljima svakog doma pa je svakako potrebno obratiti više pažnje pri njihovoj kupnji.

Zbog svoje dekorativne i funkcionalne uloge, ova rasvjetna tijela se nerijetko nazivaju i visećim detaljima svakog doma pa je svakako potrebno obratiti više pažnje pri njihovoj kupnji.

Varijacije u svijetu lustera

Iako se na prvi pogled ne čini tako, svijet rasvjete je vrlo raznolik te postoji velik broj varijacija rasvjetnih tijela koja pristaju različitim prostorima i stilovima uređenja. Lusteri u trgovinama s rasvjetom se razlikuju s obzirom na njihov model, način na koji se postavljaju te izgled. U tom smislu razlikujemo:

  • Zidne – ne zauzimaju puno prostora, odlični su za prostorije s niskim stropom
  • Stropne – zauzimaju nešto više mjesta u prostoru, ali su vrlo efektni
  • Viseće – za strop su vezani kabelom ili lancem uz pomoć kojeg se može podešavati njihova visina

Jačina osvijetljenosti prostora

Osim oblika lustera i načina njegovog postavljanja, važno je razmisliti i o tome koliku razinu osvjetljenja želite te s obzirom na to birati modele s više ili manje žarulja. Ukoliko se primjerice radi o kupnji lustera za velike prostorije s visokim stropom, tada je najbolji izbor model s više žarulja ili kompozicija koji može adekvatno osvijetliti takve prostore. Za manje prostore dovoljan je i model s jednom žaruljom.

Različiti materijali lustera za različite prostorije

Još jedan od parametara prilikom izbora lustera je i materijal od kojeg su napravljeni. Naime, različiti materijali prikladni su za različite prostorije, a neki od najprodavanijih modela su:

  • Stakleni i kristalni – prostoru daju elegantan izgled te su odlični za luksuzne interijere dnevnog boravka i blagovaonica
  • Metalni – modeli visoke čvrstoće koji mogu biti obloženi zlatom, niklom ili kromiranom oplatom
  • Tekstilni – moderni i autentični modeli koji su odličan dodatak interijerima uređenim u boho stilu
  • Papirnati – moderni modeli minimalističkog stila koji potječu iz Japana; cjenovno su pristupačni, no vrlo osjetljivi na vanjske utjecaje

Za koju god vrstu se odlučili, ključno je razmisliti o potrebama prostora, razni osvjetljenja koju želite postići te o stilu uređenja. Također, važno je paziti i na način održavanja lustera jer su neki od njih, kao što je prethodno navedeno, vrlo osjetljivi. 

Članci u istoj kategoriji: