Site Overlay

Mnogi imaju problema sa stolicom

Iako je i inače vrlo učestalo pitanje kako izazvati stolicu kod odraslih, ono se posebno javlja u postblagdanskom razdoblju nakon jela velike količine slatkih, slanih i masnih jela koje ne djeluju dobro na našu probavu. 

Osim što su šećeri, sol i masnoće same po sebi loše za našu probavu, cjelokupnu situaciju pogoršava činjenica što se jela bogata tim sastojcima konzumiraju u prevelikim količinama koje onda pogubno djeluju na ljudsku probavu pa se svi počinju pitati kako se riješiti tog problema.

Limun spašava stvar

Ukoliko se i sami pitate kako izazvati stolicu kod odraslih, limun u brojnim kombinacijama s drugim namirnicama i pripravcima može pomoći. Najpoznatiji je tako recept u kojem se limun cijedi u mlaku vodu te se konzumira ujutro te tijekom dana. Također, limun se može miješati i s maslinovim uljem koji zajedno pokreću probavu i pomažu u izazivanju stolice kod odraslih.

Kako izazvati stolicu kod odraslih - limun
Limun može pomoči izazvati stolicu kod odraslih

Vlakna bi trebala biti vaš saveznik

Za izazivanje stolice kod odraslih važno je paziti na zdravu prehranu jer je ona najbolji lijek za bolju probavu. Naime, prirodne namirnice poput voća, povrća i žitarica naše tijelo puno brže i bolje probavlja od rafiniranih i umjetnih namirnica. Vlaknaste namirnice djeluju u tijelu kao spužva, upijaju višak tekućine i omekšavaju stolicu. Neke od takvih namirnica su:

  • marelice
  • brokula
  • šljive
  • kruške
  • jabuke
  • orašasto voće
  • krumpir

Jutarnji užitak i spas za probavu

Iako nije vrlo poznata činjenica, ali kava je vrlo dobar prirodni diuretik koji odlično pospješuje probavu zbog kofeina koji je svojevrsni prirodni stimulans probavnog sustava. Stručnjaci savjetuju da je kod izazivanja stolice kod odraslih dobro piti jednu do dvije šalice kave dnevno, no ne više jer se postiže suprotan efekt.

Video: Kako skuvati pravu tursku kafu. Crna kafa na turski način.

Tome je tako zbog toga što kofein dehidrira tijelo i izvlači vodu koja bi inače služila omekšavanju stolice. Zato kao učinkovitu pomoć kod tvrde stolice ili kod pokušaja njezina izazivana, skuhajte sebi jednu kavu.

Tjelesna aktivnost kao velika pomoć

Ukoliko želite pokrenuti svoj probavni sustav i tijelo, važno je biti redovito tjelesno aktivan. Naime, današnji ubrzan tempo života i uglavnom sjedilački način života koji uključuje konzumiranje industrijski obrađene hrane vrlo loše djeluje na ljudski probavni sustav. 

Stoga, ukoliko imate problema s probavom, krenite s vježbanjem i budite fizički aktivniji. Aktivnost tijela opušta mišiće debelog crijeva i na taj način potiče probavu, a samim time će dovesti do toga da neće imati problema sa stolicom.

Članci u istoj kategoriji: