Site Overlay

Naočale od medicinskog do modnog dodatka

U prošlosti su se naočalama smatrale isključivo korekcijske, odnosno dioptrijske naočale koje pomažu u korekciji vida kod osoba koje su dalekovidne ili kratkovidne. Ipak, vremenom je počela i izrada sunčanih modela, odnosno modela za zaštitu od sunca koji su u posljednjih nekoliko godina postali i modni dodatak. 

Njime brojne žene diljem svijeta upotpunjavaju svoje modne kombinacije zbog čega se njihova proizvodnja posebno razvila i napredovala pa danas tako imamo velik broj veličina, modela, boja i uzoraka.

Kada je potrebno nošenje naočala

Unatoč sve većem broju optika, poliklinika specijaliziranih za vid i očne bolesti te osvještavanjem kako nošenje ovog pomagala nije ništa loše te sve većim brojem atraktivnih modela, neki i dalje odbijaju povjerovati da su im korekcijske naočale potrebne. Zato zanemaruju simptome ili ih pripisuju nekim drugim medicinskim stanjima. Neki od najčešćih simptoma povezanih s vidom, a koji se mogu javiti već u djetinjstvu su:

  • Glavobolja
  • Mutan vid
  • Naprezanje oka
  • Škiljenje

Svi navedeni simptomi sugeriraju da imate problem s vidom, a kod svakog pojedinca oni se mogu javiti kao skupina simptoma ili kao pojedinačni simptomi. Zbog toga drugi put kada nakon noćne vožnje ili rada na računalu ili nakon čitanja knjige primijetite glavobolju, razmislite o odlasku kod oftalmologa koji će sigurno riješiti vaše probleme s vidom.

U prošlosti su se naočalama smatrale isključivo korekcijske, odnosno dioptrijske naočale koje pomažu u korekciji vida kod osoba koje su dalekovidne ili kratkovidne.

Redovita kontrola kod oftalmologa

Kada govorimo o naočalama u kontekstu korekcijskih pomagala, vrlo je važno istaknuti njihov značaj za sve one koji primijete promjene u svom vidu. Naime, pod utjecajem genetskih procesa, određenih bolesti, životnih navika i dobi, povećavaju se rizici za smanjenje oštrine vida što je nužno redovito kontrolirati. 

Ono što je dobro znati je to da se uz korištenje adekvatnih korekcijskih naočala i kratkovidnost i dalekovidnost mogu regulirati, odnosno može se zaustaviti njihova progresija. Također, za pregled vida odaberite provjerene optike ili poliklinike u kojima preglede obavljaju oftalmolozi koji će vam nakon pregled postaviti dijagnozu, odnosno odrediti dioptriju i uputiti vas na nošenje korekcijskih naočala ili leća.

I sunce je opasno za zdravlje očiju

Osim opasnosti od povećanja već postojeće dioptrije ili pak potpunog gubitka vida, za zdravlje očiju opasno je i štetno sunčevo UVA i UVB zračenje od kojeg se isto tako valja zaštititi. Upravo toj svrsi služe sunčane naočale čije leće sadrže filtere tog štetnog zračenja i na taj način čuvaju zdravlje očiju.

Prilikom izbora sunčanih naočala najprije obratite pozornost na filtere, a tek potom i na estetsku atraktivnost sunčanih naočala jer je zdravlje ipak najvažnije.

Članci u istoj kategoriji: