Site Overlay

Naočale su učinkoviti spas za oči

Sve oni koji su nekada osjetili probleme s vidom i kojima je ustanovljeno postojanje određene dioptrije, mogu potvrditi kako su naočale zaista spas za oči. Naime, jednom narušena kvaliteta i čistoća vida uvelike utječe na kvalitetu života, što naočale sprječavaju, odnosno pomažu kako bi osoba ponovno vidjela jasno i kako bi mogla funkcionirati bez poteškoća u obavljanju svih svojih dnevnih aktivnosti. 

Ukoliko govorimo o sunčanim naočalama, tada one imaju također vrlo veliku važnost zbog toga što čuvaju oči od štetnih utjecaja sunčevih zraka koje mogu imati velike posljedice na čovjekovo zdravlje, posebice na vid.

Obratite se oftalmolozima ili optičarima

Ukoliko ste primijetili da počinjete slabije vidjeti stvari koje su vam u neposrednoj blizini ili pak u daljini te kako imate problem s fokusiranjem teksta ili slika, važno je da na vrijeme posjetite oftalmologa. On će vam kroz pregled koji je bezbolan utvrditi veličinu dioptrije. Ako oftalmolog utvrdi da imate dioptriju, tada će vam sugerirati da nosite naočale ili kontaktne leće koji će vam olakšati gledanje. 

Okulistični pregled za naočale. Što je vid 20/20? (Nije ono što mislite…)

Ono što je vrlo važno napomenuti je da nipošto sami ne određujete dioptriju i ne kupujete naočale na raznim web trgovinama ili pak u trgovinama mješovitom robom što je je danas moguće. Tako možete učiniti puno veću štetu nego korist. Stoga je uvijek vrlo važno obratiti se stručnoj osobi.

Naočale kao modni dodatak

Govorimo li o sunčanim naočalama, tada se njihova zdravstvena funkcija vremenom gotovo u potpunosti izgubila, odnosno sunčane naočale često više ne predstavljaju zaštitu očiju od štetnih utjecaja sunčevih zraka, već su postale modni dodatak. Naime, sve većim porastom broja korisnika velik broj proizvođača na tržište je izašao s velikim brojem modela sunčanih naočala. Zbog toga su one postale modni dodatak. 

Sunčane naočale često više ne predstavljaju zaštitu očiju, već su postale modni dodatak.
Sunčane naočale često ne predstavljaju zaštitu očiju od štetnih utjecaja sunčevih zraka, već su postale modni dodatak.

Ipak tome ne bi trebalo biti tako, već bi sunčane naočale trebale i zadržati svoju primarnu funkciju, a to je zaštita očiju, a tek potom imati funkciju modnog dodatka.

Čuvajte svoje oči i svoj vid

  • Kod korekcijskih i kod sunčanih naočala je vrlo važno da one budu kupljene u specijaliziranim trgovinama, odnosno optikama, kako kupnjom plastičnih i drugih nezadovoljavajućih vrsta naočala ne biste napravili štetu svojim očima. 
  • Sve naočale kupljene u optici trebaju posjedovati certifikate kvalitete koji potvrđuju da su napravljene od primjerenih materijala koji će zaštititi vaše oči, pomoći vašem vidu te neće napraviti još veći problem.

Članci u istoj kategoriji: