Site Overlay

Neželjena narančina kora kod žena

Celulit ili popularno nazvana narančina kora predstavlja potkožne naslage masnog tkiva koje na površini kože izgleda kao udubine i čvorići. Kod celulita dolazi do nagomilavanja masnoće i toksina ispod površine kože zbog čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva koje povezuje kožu i mišiće što rezultira stvaranjem nabora na koži. 

Celulit ili popularno nazvana narančina kora
Celulit ili popularno nazvana narančina kora predstavlja potkožne naslage masnog tkiva

Celulit kod žena se najčešće stvara na područjima nadlaktice, trbuha, stražnjice i donjih ekstremiteta. Njemu su najpodložnije mlade djevojke nakon puberteta, a najčešće ga uzrokuju loše prehrambene navike i niska fizička aktivnost.

Hormoni su krivi za sve

Velik utjecaj na celulit kod žena, tj. na njegov nastanak imaju hormoni. Naime, pretpostavlja se da estrogen ima najvažniju ulogu u  nastanku, iako nema pouzdanih znanstvenih dokaza da je tome tako. Hormoni osim davanja čvrstoće i elastičnosti koži, ujedno i reguliraju cirkulaciju krvi i limfe kroz tijelo pa tako i pospješuju rast masnog i vezivnog tkiva. Zbog izostanka estrogena kod muškaraca, oni imaju manje šanse za dobivanje celulita, u usporedbi sa ženama. Osim estrogena, na nastanak celulita utječu i:

 • katekolamnini (adrenalin, noradrenalin, kortizol)
 • inzulin
 • prolaktin
 • tirodini hormoni (hormoni štitnjače)

Osim utjecaja hormona, uzroci nastanka celulita pronalaze se i u:

 • metaboličkim promjenama u organizmu
 • fiziologiji pojedinca
 • lošoj i neredovitoj prehrani
 • promjenama nastalim u strukturi vezivnog tkiva
 • hormonalnim i genetskim utjecajima
 • izloženosti visokoj razini stresa
 • preskakanju obroka
 • neispravnosti i iscrpljenosti

Dobra vijest je da se celulit može smanjiti, a ponekada i u potpunosti ukloniti primjerenom prehranom, redovitom fizičkom aktivnošću i različitim vrstama masaže koja koristi u limfnoj drenaži cijelog tijela, a posebno onih dijelova koji su zahvaćeni celulitom.

Pročitajte sljedeći članak: Polo majice za razne prigode

Nošenjem polo majica učinit ćete da izgledate moderno i ležerno, a ujedno i njegovano.

Pazite što unosite u organizam

Osim navedenih metoda kojima se može smanjiti količina celulita, stručnjaci navode kako je zapravo niskokalorična prehrana jedini pravi način za njegovo reduciranje. Ipak, navodi se kako treba biti oprezan jer ukoliko se energetski unos previše spusti može doći do usporavanja metabolizma što može imati potpuno suprotan učinak. 

Kod gubitka težine, a time i celulita, vrlo je važno tu težinu i pravilno pratiti osobnom vagom i održavati postupnim povećanjem energetskog unosa, ali i usvajanjem novih navika koje s vremenom postaju dio pravilne i zdrave rutine.

Časopis Vouge je popularizao celulit

Izraz celulit prvi put je upotrijebljen 1920. godine. Otada se sve češće počeo pojavljivati u medijima, a za to je najzaslužniji bio časopis Vouge. On je uvelike doprinio njegovoj popularizaciji, kao gorućeg i sve prisutnijeg problema sve većeg broja žena. 

Vrlo je učestala želja brojnih žena za povećavanjem grudi, no treba imati na umu da postoje i one koje teže suprotnom, odnosno smanjivanju grudi. Čitaj više: Olakšanje za brojne dame je korekcija grudi.

Članci u istoj kategoriji: