Site Overlay

Ništa bez ispravnog akumulatora

Postoje neki dijelovi automobila koji mogu biti i pokvareni, ali nisu ključni za rad automobila i mogli biste voziti i bez njih. No, postoje i oni koji su neophodni za rad automobila. Jedan od takvih autodijelova je akumulator. Mnogi ga nazivaju i srcem automobila jer ako je on neispravan, nećete daleko stići.

On je zaslužan za napajanje energijom svih potrošača u vozilu. Mnogi će odmah pomisliti na razne uređaje, no postoje i brojni dijelovi kojima treba električna energija, a skriveni su u unutrašnjosti. Tako je za uspješno paljenje vozila također potrebna električna energija, a jedino je automobilski akumulator može priskrbiti.

Pripazite pri rukovanju s akumulatorom

Auto akumulator mnogima izgleda kao obična kutija te ne znaju mnogo o tome što se skriva u unutrašnjosti. No, unutar njega se odvijaju razne kemijske reakcije i potrebna je određena doza opreznosti prilikom rukovanja kako ne bi došlo do eksplozije. Ovo su neke od stvari na koje biste trebali obratiti pažnju kada rukujete auto akumulatorom:

  • nosite odgovarajuću zaštitu za oči, lice i ruke
  • nemojte auto akumulator ostavljati blizu stvari koje bi mogli iskriti, kao niti blizu cigareta ili otvorenog plamena
  • nemojte ga pokušati otvoriti na silu
  • ako je moguće, radite u provjetrenom prostoru
  • ako radite s metalnim alatima, pripazite da ne dođe do kratkog spoja

Olovni akumulator za auto

Danas najčešće korišteni akumulator za auto je olovni. Izumio ga je Gaston Plante, francuski fizičar, 1859.g. Može se sastojati od jednog ili više članaka, a oni sadrže dvije olovne ploče. One su uronjene u vodu koja je razrijeđena sumpornom kiselinom. Olovni akumulator za auto osigurava napon od 2V po jednoj ćeliji. No, s obzirom da je u automobilima predviđeni napon od 12V, onda se u jedan akumulator ugrađuje šest takvih ćelija.

Pražnjenje auto akumulatora

Auto akumulator se prazni tijekom svake vožnje i nakon određenog vremena bit će ga potrebno zamijeniti. Prosječno se prazni za oko 1% dnevno, a u prosjeku može trajati oko 10 godina. Naravno, taj podatak je vrlo varijabilan te ovisi o puno čimbenika. A jedan od njih je i učestalost vožnje. Jer vozite li se vrlo često, gotovo je sigurno da vam neće trajati niti približno toliko dugo. 

Kada se potpuno potroši i više ga nije moguće napuniti, morat ćete kupiti novi auto akumulator. Ponuda na tržištu je raznovrsna pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom odgovarajućeg modela.

Velika ponuda auto guma u web trgovinama. Došlo je vrijeme za kupovinu novih automobilskih guma i, naravno, želite odabrati nove gume sa najboljim omjerom cijene i kvalitete?  Čitajte više …

Krovni nosači za auto služe za sigurno i jednostavno pričvršćivanje nosača, poput krovne kutije ili nosača opreme za planinske bicikle, daske za jedrenje ili skija. Čitajte više …

Članci u istoj kategoriji: