Site Overlay

Noćne lampe su vrlo učinkovite u domu

Iako brojni ljudi koji uređuju svoj stan ne obraćaju preveliku pažnju na rasvjetu i rasvjetna tijela, vrlo je važno znati kako upravo rasvjeta može doprinijeti boljem izgledu prostora ili ga pak u potpunosti transformirati. 

Također, dobro je znati i to kako različite prostorije u kući zahtijevaju različito osvjetljenje i različita rasvjetna tijela pa nije dobro kupovati iste noćne lampe za svaku spavaću sobu ili svaku radnu sobu, već izbor valja prilagoditi specifičnosti dizajna interijera svake sobe.

Noćne svjetiljke za spavaću sobu trebale bi biti manje od svjetiljki u kuhinji ili u dnevnoj sobi. 

Malena, ali efektna rasvjetna tijela

Odavno je poznata tradicija osvjetljavanja spavaćih soba uz pomoć efektne noćne lampe kao pomoćnim svjetlom u ovom intimnom prostoru. Noćne svjetiljke za spavaću sobu trebale bi biti manje od svjetiljki u kuhinji ili u dnevnoj sobi. 

Također, kada govorimo o veličini, važno je da one ne zauzmu cijeli noćni ormarić ili radni stol, već da na njima ostane mjesta i za ostale stvari.

Šarene lampe za mališane

Za razliku od modeli koji se biraju za spavaće sobe odraslih i stolnih lampi koje se biraju za radne sobe, dječje noćne lampe su uglavnom šarenije i manjih dimenzija. Ono na što je važno obratiti pozornost u ovom slučaju je to čime su djeca okupirana, odnosno koji su njihovi interesi, koje likove iz crtanih filmova ili knjiga vole. Tako ih možete obradovati kupnjom modela upravo u tom stilu. Također, važno je i da se dječji modeli svojim izgledom i bojama uklapaju u interijer i stil cjelokupne sobe.

Pametno birajte žarulje

Iako su sva rasvjetna tijela funkcionalna i kupujemo ih upravo zbog njihove funkcionalnosti, stolne lampe su najfunkcionalnije od svih. Naime, onese baziraju na fokusiranom svjetlu koje osvjetljava određeno područje zbog čega vam omogućava optimalnu osvijetljenost tijekom rada. Ono o čemu je važno razmisliti prilikom postavljanja stolne lampe je njezin smještaj pa se tako preporuča da izvor svjetlosti, odnosno odnosno sama lampa bude postavljena najmanje 40 centimetara iznad radne ploče, kako bi omogućila optimalnu osvijetljenost. 

Kada je riječ o vrsti žarulja, preporučuju se LED žarulje koje štede energiju i predstavljaju najbolje ulaganje. Osim stolnih lampi, u radne sobe možete postaviti i drugu vrstu rasvjete, a to je neizravna rasvjeta koja cijeloj radnoj sobi daje svjetlosnu harmoniju. Veliki izbor rasvjetnih tijela za sve vrste prostorija u domu najbolje je potražiti u nekoj specijaliziranoj trgovini te će vam tamo prodavači zasigurno dati i dobar savjet pri kupnji.

Članci u istoj kategoriji: