Site Overlay

Obratite se profesionalcima za restauriranje podataka

Koristite li se već dugo računalima, pametnim telefonima i sličnim uređajima, velika je vjerojatnost da ste se u nekom trenutku susreli s nekim oblikom gubitka podataka. On se može javiti u blagom obliku, primjerice kada ste slučajno obrisali neku sliku, video ili glazbenu datoteku. No, može se manifestirati i potpunim gubitkom podataka i to je ono od čega strepe brojni korisnici, posebno oni koji imaju vrlo važne poslovne ili osobne podatke.

Postoje brojne stvari koje možete učiniti kao oblik prevencije, primjerice redovita izrada rezervnih kopija datoteka, no mnogi to ipak ne čine. Kada do gubitka podataka dođe, restauriranje podataka je ono što vam može biti od velike koristi.

Spašavanje podataka u vlastitoj radinosti

Mnogi korisnici koji imaju nešto više informatičkog znanja će se u slučaju neke havarije, primjerice kvara hard diska, odlučiti na restauriranje podataka s hard diska sami. Za to se mogu koristiti razni programi koji su dostupni na internetu i koji mogu vratiti sve ili barem dio podataka. No, ako ne znate što točno radite, bolje je ne upuštati se u takve avanture jer u slučaju da vam restauriranje podataka ne uspije, možda ćete napraviti više štete nego koristi.

Mnogi korisnici koji imaju nešto više informatičkog znanja će se u slučaju neke havarije, primjerice kvara hard diska, odlučiti na restauriranje podataka s hard diska sami.

A u tom slučaju će i kasnije odnošenje hard diska ili nekog drugog medija s kojeg želite spasiti podatke nekoj tvrtki specijaliziranoj za to dati slabije ili nikakve rezultate.

Tvrtke za restauriranje podataka

Danas postoji nekoliko tvrtki koje se bave resturiranjem podataka. Većina njih nudi spašavanje podataka s različitih medija, kao što su:

  • Tvrdi diskovi (hard diskovi)
  • Čvrsti diskovi (SSD diskovi)
  • USB ključevi
  • Memorijske kartice itd.

No, najčešće se radi spašavanje podataka s tvrdih diskova koje najviše ljudi ima u svojim računalima. U te svrhe se tvrtke koriste softverskim i hardverskim metodama, ovisno o stupnju kvara.

Dijagnostika medija za povrat podataka

Bez obzira u koju tvrtku koja nudi povrat podataka se zaputite, prvi korak će biti uvijek isti, a riječ je o dijagnostici medija na kojem su se podaci nalazili. Dijagnostika uključuje detaljni pregled medija, procjenu kvara i u konačnici procjenu koliki postotak podataka se može očekivati da će biti spašen. Ovisno o vrsti kvara, možete očekivati spašavanje gotovo svih podataka, pa sve do tek manjeg broja datoteka.

Tvrtke će vam također odmah reći i očekivanu cijenu tog zahvata pa se na temelju svih tih informacija možete odlučiti da li vam se taj postupak stvarno isplati ili ipak ne.

Članci u istoj kategoriji: