Site Overlay

Odaberite najbolju kosilicu za svoj travnjak

Svi oni koji imaju tu sreću da žive u kući i da imaju travnjak, sigurno žele da on izgleda što ljepše. Prvi korak koji možete napraviti je da posadite kvalitetnu travu. Danas se na tržištu mogu pronaći razne vrste i svatko može pronaći nešto za sebe. No, kada je i posadite, trebat ćete je održavati. A najbolji način za održavanje je zalijevanje u slučaju da dugo nema kiše, ali i košnja. 

Za košnju morate odabrati i kupiti neku kosilicu. S obzirom da na tržištu ima jako puno različitih modela, u nastavku pročitajte neke stvari koje bi vam mogle pomoći oko odluke za koji model se odlučiti.

Različite vrste kosilica

Kosilice za travu koje se danas mogu pronaći u trgovinama dostupne su u više različitih vrsta te bi se one svakako trebale kupovati prema vrsti travnjaka kojeg planirate kositi. Iako je teško definirati koje sve vrste postoje, najčešće korištene su:

  • Rotacijske – imaju jedan nož koji se okreće i kosi travu; mogu biti električne, akumulatorske i benzinske
  • Robotske – dovoljno ih je programirati i one će same kositi travnjak; vrlo su praktične pa su danas sve popularnije
  • Vretenaste – nemaju motor već ih je potrebno gurati pa mnogima nisu najbolje rješenje

Ako tražite neko optimalno rješenje, onda su rotacijske kosilice vjerojatno najbolji izbor.

Rotacijske kosilice za travu
Za optimalno rješenje rotacijske su kosilice vjerojatno najbolji izbor.

Odlično pokošen travnjak

Rotacijske kosilice su se danas mnogima nametnule kao najbolji izbor. Benzinske rotacijske kosilice imaju motor koji se pokreće ulijevanjem goriva. Većinom su samohodne što znači da je dovoljno da je usmjeravate, a ona se sama kreće i kosi travu. S ovakvim modelima možete bez problema pokositi travnjake površine do nekih 2000 m2. 

Tražite li neke modele koji proizvode manje buke, odlučite se za akumulatorske rotacijske kosilice. One ne ispuštaju nikakve plinove. Lakše su za servisiranje. No, nemaju toliku snagu kao benzinski modeli, a i nisu namijenjene za tako velike travnjake. Zato razmislite koji model vam najviše odgovara.

Tražite li neke modele koji proizvode manje buke, odlučite se za akumulatorske rotacijske kosilice.

Kupnja u trgovina s opremom za vrt

Kosilice danas možete kupiti u specijaliziranim trgovinama koje prodaju opremu za vrt. No, zbog svoje popularnosti, nerijetko ih možete pronaći i u raznim većim supermarketima. Na takvim mjestima su često i na akcijskim popustima pa za relativno nisku cijenu možete kupiti odličan model kosilice.

Zato se svakako isplati redovito provjeravati ponude brojnih trgovina koje ih prodaju i kada ugledate dobru priliku za kupnju kosilice, iskoristite je.

Kosilice danas možete kupiti u specijaliziranim trgovinama koje prodaju opremu za vrt.
kdje kupiti klima uređaj

Klima uređaji su spas za ljetne vrućine

S obzirom na to da je došlo ljeto, a s njim i visoke temperature, vrijeme je da se otvori i tema kupnje, postavljanja i održavanja klima uređaja. Naime, oni su glavni spasitelj u ovim vrućim danima koji svima omogućava lakše podnošenje iznadprosječno visokih temperatura.

Ovisno o veličina vrta i potrebi za njegovim zalijevanjem, morate odabrati prikladan model pumpe za vodu. Čitaj više u članku Pumpa za vodu osigurat će dovoljno vode u vrtu.

Članci u istoj kategoriji: