Site Overlay

Osvijetlite vanjske prostore kvalitetnom rasvjetom

S obzirom da su vanjski prostori poput vrtova, terasa ili balkona mjesto za okupljanje i uživanje s obitelji i prijateljima, vrlo je važno odabrati adekvatna vanjska svjetla. 

Naime, ona, kao i unutarnja, moraju zadovoljavati funkcionalne i estetske zahtjeve korisnika. Ona su također važan element formiranja ugođaja u vrtu pa je vrlo važno dobro razmisliti o tome prije kupnje.

Sigurnost na prvom mjestu pri kupnji rasvjete

Iako je estetika rasvjetnih tijela važna, sigurnost je ipak uvijek na prvom mjestu. Naime, adekvatno postavljena vanjska svjetla smanjit će mogućnost ozljeda u večernjim satima. To je posebno važno za sigurnost djece koja se puno, a često i neoprezno, kreću po vanjskim prostorima. 

Stoga nije loše prije kupnje vanjskih svjetala posavjetovati se sa stručnom osobom koja uvijek može dati i dodatne stručne savjete.

Vanjska svjetla
Iako je estetika rasvjetnih tijela važna, sigurnost je ipak uvijek na prvom mjestu. Naime, adekvatno postavljena vanjska svjetla smanjit će mogućnost ozljeda u večernjim satima.

Što želite postići vanjskim svjetlima

Prilikom kupnje vanjskih svjetala, važno je razmisliti o efektu koji želite postići jer samo pažljivo dizajnirana i promišljena vanjska rasvjeta može istaknuti najljepše elemente vrta. U tom smislu najprije razmislite kada i gdje trebate svjetlo, je li cilj uživati u pogledu na vrt iz dnevne sobe i kuće ili pak aktivno provođenje vremena u vrtu. Ako vaš vrt ima organski oblik, birajte rasvjetna tijela koja će stvoriti romantičan ugođaj.

Čitajte i sljedeći članak: Sustavi za zalijevanje kao pomoć za rast biljaka

Osim pružanja konstantne hidratacije za biljke, sustavi za zalijevanje koji su stabilni i kvalitetni, prema nekim istraživanjima, omogućuju poljoprivrednicima i povećanje prinosa do čak 50 %.

Intenzitet i boje rasvjete su važni

U prošlosti su se vrtovi i ostali vanjski prostori osvjetljavali ili u potpunosti ili se uopće nisu osvjetljavali. S druge stane, danas se koristi i djelomična rasvjeta vanjskim svjetlima koja osvjetljavaju stabla ili grmlje kako vrt ne bi ostao u potpunom mraku. Stručnjaci za postizanje svjetlosne ravnoteže i ugodne atmosfere u vrtu savjetuju LED vanjska svjetla. Ona pružaju velike mogućnosti postavljanja, boja, intenziteta i dinamike svjetla. 

Također, u smislu postizanja svjetlosne ravnoteže, moguće je i pomiješati različite boje svjetla:

  • Toplo svjetlo – njega emitiraju halogene i konvencionalne žarulje sa žarnom niti te je idealno za osvjetljavanje terasa i ostalih prostora na kojima se planira duži boravak
  • Hladno svjetlo – njega emitiraju LED svjetla te je idealno za osvjetljavanje živih biljaka i stabala

Kombinacija boja svjetlosti dobra je za postizanje interakcije između unutarnjeg i vanjskog prostora. Ova tehnika se posebno koristi u suvremenom stanovanju u kojem se vrt smatra nastavkom dnevnog boravka. Pravilno osvjetljenje dodatno povećava osjećaj širine i dubine ukupnog prostora. Također, u ovom smislu ne treba zaboraviti na dinamiku i kontraste svjetlosti. One se mogu učinkovito postići vanjskim rasvjetnim tijelima.

Pročitajte sljedeći članak: Lusteri kao zanimljivi viseći detalj

Prilikom uređenja doma mnogi u drugi plan stavljaju rasvjetu koja je ključna za svaki prostor jer omogućava dobru vidljivost. Upravo zbog toga kupnja lustera i drugih rasvjetnih tijela nerijetko prolazi, dugoročno gledano, neuspješno. Lusteri u trgovinama s rasvjetom se razlikuju s obzirom na njihov model, način na koji se postavljaju te izgled.

Članci u istoj kategoriji: