Site Overlay

Pazite na akumulator automobila

Jedan od dijelova automobila koji je vrlo važan za njegovo ispravno funkcioniranje je akumulator. On se brine da svi potrebni dijelovi koji trebaju električnu energije do nje i dođu. Također, on se redovito koristi pri paljenju auta. Ako ne možete upaliti automobil, odnosno ako ne možete pokrenuti motor, vrlo vjerojatno je riječ o praznom akumulatoru. 

Zbog toga je važno redovito provjeravati njegovo stanje kako biste bili sigurni da je dovoljno napunjen. U suprotnom, moglo bi vam se dogoditi da vam se isprazni baš u nekom ključnom trenutku, primjerice pri odlasku na posao i slično.

Provjeravanje napunjenosti akumulatora

Važno je znati da automobilski akumulator ne morate uklanjati kako biste mogli izmjeriti razinu njegove napunjenosti. Onaj koji je potpuno napunjen pokazat će minimalni napon od 12,6 volti. Kada je razina napunjenosti od 12,2 do 12,6 volti tada je riječ o napola punom akumulatoru, a ako padne na oko 11,9 volti, tada je skoro prazan i treba ga pokušati napuniti ili što prije zamijeniti.

Za mjerenje je najbolje koristiti profesionalni ispitivač auto akumulatora, a ako ga ne posjedujete, uvijek možete posjetiti nekog automehaničara koji vam može provjeriti stanje napunjenosti.

Automobilski akumulator ne morate uklanjati kako biste mogli izmjeriti razinu njegove napunjenosti.

Pazite na veličinu akumulatora tijekom kupnje

Auto akumulatori koje možete pronaći na tržištu razlikuju se po dvije karakteristike:

  • Snaga
  • Veličina

Što je akumulator za auto snažniji, to bi trebao dulje trajati. No, bitno je pripaziti i na njegovu veličinu zbog toga što neke modele nećete moći ugraditi u svoj auto. Ako želite biti sigurni da će sve potpuno odgovarati, najbolje je pratiti savjet proizvođača koji model kupiti. Proizvođač auta tako većinom daje preporuku za akumulator određene snage, kao i za njegovu veličinu. Kupnjom takvog modela nećete imati problema s njegovom ugradnjom.

Kakovostni avtomobilski akumulatorji
Od poznatijeg proizvođača, dobit ćete određeno jamstvo.

Jamstvo na autoopremu

Odlučite li se za kupnju auto akumulatora nekog poznatijeg proizvođača, dobit ćete određeno jamstvo na njegovu upotrebu. To znači da proizvođač jamči da će on sigurno raditi bez ikakvih problema određeno vrijeme. Uglavnom je riječ o razdbolju od 2 do 5 godina, ovisno o modelu i vrsti. Ako se u tom roku nešto dogodi, npr. dođe do njegovog kvara, možete tražiti od prodavača da vam ga zamijeni.

Zbog toga se bolje uvijek odlučiti za akumulatore za auto renomiranih proizvođača jer će njihovi proizvodi sigurni dulje trajati, a i uz njihovo jamstvo možete se osjećati sigurnije.

Pročitajte si i koji katalizatori manje štete okoliš.

Članci u istoj kategoriji: