Site Overlay

Perike spašavaju žene kojima opada kosa

Tijekom liječenja od malignih bolesti i kemoterapije, brojne žene i muškarci suočavaju se s gubitkom kose i ćelavljenjem. Kod muškaraca gubitak kose ne predstavlja toliki problem kao što je to slučaj kod žena jer je ženama prirodno život nezamisliv bez dulje ili duge kose. U tom slučaju perike su je najbolje rješenje.

Perike od prirodne kose
Nažalost, sve veći broj žena obolijeva od malignih bolesti i u potrazi je za perikama od prirodne kose.

A za sve one žene koje traže najprirodniji izgled, perike od prave kose su najbolji izgled jer kada se dobro namjeste, teško će ih biti razlikovati od prave kose.

Proces izrade ovih perika

Nažalost, sve veći broj žena obolijeva od malignih bolesti i u potrazi je za perikama od prirodne kose. Proces izrade perike od prave kose je kompleksan s obzirom na to da se kosa za takve perike ne može proizvesti u tvornici i na umjetan način već dolazi od donatora. 

U Hrvatskoj je pokrenut niz akcija u kojima ljudi daruju svoju kosu za izradu ovakvih perika kako bi pomogli oboljelim ženama. Proces izrade je dug pa je tako za izradu jedne perike od prave kose potrebno i do mjesec dana (oko 120 radnih sati). 

Informacije za buduće donatore kose

Ukoliko želite podržati neku od akcija prikupljanja kose za izradu perika za oboljele, evo nekoliko uvjeta koje kosa mora zadovoljiti kako bi se mogla iskoristiti u ove plemenite svrhe:

  • kosa treba biti počešljana
  • kosa treba biti oprana
  • kosa treba biti zavezana (u rep ili pletenicu)
  • kosa treba biti duga minimalno 15 centimetara

Cijene perika od prirodne kose

Ukoliko se perika od prave kose ipak kupuje, ona ovisi o mnogo čimbenika:

  • duljini kose- što je kosa dulja to je cijena viša
  • stanju kose- što je kosa u boljem stanju i prethodno manje kemijski tretirana, ona je skuplja jer ima prirodan izgled, boju i sjaj
  • kapa perike- cijena ovisi o tipu kape na koji se vezuju vlasi (kapa s potkama, kombinacija potke i čipke, kombinacija filamenta i čipke i slično). Najskuplja je ona perika koja izgleda najprirodnije, a sastoji se od mono fuilamenta i prednjeg dijela od čipke jer je takve perike gotovo nemoguće raspoznati kao perike (ne vidi se prednji rub perike pa je moguće podignuti prednji dio kose)
  • način učvršćivanja kose u kapu- kosa se može na kapu učvršćivati strojno ili ručno. Najskuplje su naravno one kod kojih se to radi ručno (proces traje duže pa je takvih perika manje na tržištu)

Čitajte i sljedeći članak: Cipele koje voli gotovo svaka žena

Članci u istoj kategoriji: