Site Overlay

Postanak čarobnog praha

Matcha prah nastaje od samljevenih listova zelenoga čaja te ima puno jača svojstva od njega. Dva tjedna prije žetve čaja, poljoprivrednici stavljaju sjenila oko biljaka kako bi bila u zaklonu od svjetlosti. Nakon žetve, ubrani listovi čaja se pare, suše i peku u zagrijanim pećima oko 20 minuta. 

Matcha prah
Matcha prah nastaje od samljevenih listova zelenoga čaja te ima puno jača svojstva od njega.

Matcha prah danas je popularan diljem svijeta, a inicijalno se najviše koristio u Kini i Japanu.  Njegov okus je slađi, a tekstura kremastija od one zelenog čaja. Ponekad, ukoliko se konzumira u većim količinama može imati okus i miris svježe pokošene trave.

Dobrobiti matcha praha za zdravlje

Matcha prah puni je antioksidans koji štiti organizam od brojnih oštećenja, evo samo nekoliko primjera njegovih zdravstvenih prednosti:

  • snižava krvni tlak – to čine katehini, antioksidansi matcha praha; posebno je dobar za osobe kojima je gornji srčani tlak 130 i više
  • snižava kolesterol – snižava „loš“ LDL kolesterol
  • štiti od karcinoma – polifenoli i drugi antioksidansi pomažu u zaštiti organizma od karcinoma
  • štiti oralno zdravlje – pomaže u održavanju oralnog zdravlja jer održava optimalnu razinu kiselosti u ustima
  • pomaže u razbuđivanju – matcha dokazano razbuđuje i popravlja koncentraciju jer sadrži kofein
  • pomaže kod upala – uplažava bolove u tijelu koji su uzrokovani artritisom jer usporava razgradnju hrskavice i pomaže očuvanju zdravlja zglobova
Kako izazvati stolicu kod odraslih

Pitate se kako izazvati stolicu kod odraslih? Zatim klikom na vezu pročitajte više o ovom problemu koji muči sve više i više ljudi.

Moguće nuspojave popularnog praha

Iako matcha prah ubrzava metabolizam i pomaže u sagorijevanju masti, istraživanja i ispitivanja nisu otkrila postojanje nuspojava poput ubrzanog rada srca ili visokog krvnog tlaka nakon njegove konzumacije. Ipak, ukoliko patite od nekih kroničnih bolesti ili imate određeni zdravstveni problem, prije konzumacije matcha praha preporučuje se savjetovanje s vašim odabranim liječnikom opće medicine ili farmaceutom.

Klikom na vezu možete pročitati više, ako želite saznati kakva je blagotvornost prirodnih sastojaka unutar CBD raspršivača.

Pripravljanje matcha čaja

Matcha čaj nije teško napraviti, receptura je vrlo jednostavna. Zagrijete 60 do 120 ml vode i dodajete jednu do dvije žličice matcha praha. Dobivenu smjesu je preporučljivo miješati bambusovim štapićima dok se prah u potpunosti ne rastopi i nestane i ne pojavi se pjena. Što je pjena čvršća, čaj će biti bolji. 

Ukoliko vam je nakon kušanja čaj prejak, slobodno dodajte malo vode. Razlika između matcha čaja i klasičnog zelenog čaja je u tome što se čaj od matche uvijek mora piti svježe pripremljen, dok se zeleni čaj može piti i nakon što je stajao neko vrijeme. Osim za pravljenje čaja, matcha prah se može dodati i u kavu, smoothie, jogurt, zobenu kašu te brojna slana jela. 

Čitajte i sljedeći članak: Zanimljiv dodatak prehrani za nju i njega

Fertility iz Vitanovala je dodatak prehrani, odnosno proizvod koji u svom sastavu kombinira vitamine, minerale i antioksidanse koji dokazano poboljšavaju plodnost na prirodan način.

Članci u istoj kategoriji: