Site Overlay

Pregače za muškarce i žene

Pregače se najčešće smatraju dijelom ženske odjeće, no postoje i slučajevi u kojima ih nose muškarci. One su privezane za pas i prekrivaju donji dio tijela, a nastale su kao jedan od primarnih oblika nekrojene odjeće koja je najprije bila u obliku trokuta, a potom i četverokuta koji su prekrivali ljudske genitalije. 

Kao dio muške odjeće, pojavljuju se u tropskim krajevima, dok su u srednjem vijeku bile rađene od krzna i kože kao dio viteške ili vojničke nošnje. Od 15. do 18. stoljeća su se smatrale ukrasnim rekvizitom ženske građanske odjeće te su bile različitih duljina i izrađene od različitih materijala, a građanke su ih nosile preko suknje.

Različite vrsta pregača po regijama

U novija vremena, klasične pregače dobivaju i svoju funkcionalnu ulogu pri izvršavanju različitih aktivnosti, odnosno rada. Osim zaštite pri radu, one se koriste i kao dio narodnih nošnji pa ih tako često možemo vidjeti kako su sastavni dio ženskih nošnji u hrvatskim panonskim i dinarskim područjima. 

Pregrače
Danas postoji velik broj različitih oblika koji ovise o njihovoj namjeni

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj prevladavaju ravne pregače od bijelog platna ili pak one gusto protkane u crvenoj ili crnoj boji. U Posavini su izrađene od finog lanenog platna koje je složeno u duboke nabore i ukrašeno s cvjetnim motivima. A u Slavoniji su napravljene od vune zagasitih boja i sa sremenom utkanicom, a one svečane su načinjene od crne svile s zlatovezom. One u dinarskom području su šire, od klječane vune s geometrijskim uresima, obrubljene gustim resama. 

Moderne pregače

U novije vrijeme se u dalmatinskim, odnosno jadranskim nošnjama pojavljuju i svilene pregače (tzv. traversa), dok se u predjelima uz Dravu, od Bilogore do Baranje javljaju i muške pregače kao dio muške blagdanske odjeće, a izrađene su od modre ili crne kupovne tkanine ili domaćeg bijelog platna.

Raznovrsnost stilova

Danas postoji velik broj različitih oblika koji ovise o njihovoj namjeni, a osnovna podjela je na:

  • one koje se vezuju oko struka i pokrivaju tijelo od pojasa prema dolje
  • one s naprsnikom koje pokrivaju i donji i gornji dio tijela

Sve pregače obično drže dvije trake tkanine koje nalikuju vrpci i koje se vežu straga. Također, postoje i modeli koje imaju remen oko vrata. 

Osim ovakvih tradicionalnih, danas se sve češće pregače koriste i kao promocijski artikl, odnosno za promoviranje tvrtki i sl. Riječ je o modelima zanimljivog oblika i sa zanimljivim natpisima koje će svakom primatelju izmamiti osmijeh na lice.

Čitajte i sljedeći članak: Cipele koje voli gotovo svaka žena

Oxford cipele u svojim su počecima bile muški model cipela čija je povijest započela u Škotskoj i Irskoj

Članci u istoj kategoriji: