Site Overlay

Pregled vida će svima biti potreban u nekom trenutku

Pregled vida jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo očuvali zdravlje očiju. Budući da vid igra tako važnu ulogu u našem svakodnevnom životu, odabir pravog načina za njegovu zaštitu i poboljšanje je ključan. 

Pogoršanje vida ne događa se samo kod starijih osoba, pogotovo u moderno vrijeme kada svi provodimo mnogo vremena ispred ekrana. Sve više slabovidnih osoba treba naočale ili kontaktne leće, ali na sreću, izbor pomagala za korekciju vida danas je toliko velik da svatko može pronaći nešto za sebe.

Test samostalne procjene vida

Ako nemate pristup stručnjaku za njegu očiju, dostupni su testovi samostalne procjene vida koji će vam pomoći da procijenite svoj vid. Ovi testovi obično uključuju procjenu vidne oštrine i mogu se obaviti kod kuće pomoću mobilnih ili računalnih aplikacija. 

Online pregledi vida promijenit će način na koji kupujemo naočale

Važno je napomenuti da ovakav pregled vida ne može zamijeniti posjet oftalmologu. Ovi testovi mogu biti dobra polazna točka za utvrđivanje imate li problema s vidom i, ako imate, koliko je ozbiljan.

Posavjetujte se s oftalmologom jer prvi korak je najvažniji

Prvi korak u očuvanju zdravlja očiju je posjet oftalmologu. Pregled vida kod njega temeljita je procjena stanja vaših očiju i vida. To uključuje mjerenje vidne oštrine, procjenu refrakcije i pregled fundusa. Ovo je najučinkovitiji način da utvrdite imate li problema s vidom i ako imate, koje su mogućnosti liječenja. 

Pregled vida kod svakog optometrista, i većini optika
Osnovni pregled vida obično traje oko 20-30 minuta, a obavlja ga oftalmolog ili optometrist koji mjeri visinu dioptrije i otkriva nepravilnosti vida.

Pregled vida možete obaviti kod svakog optometrista, a većina optika nudi besplatne preglede vida ako nakon pregleda odlučite kupiti naočale. Naravno, ako imate ozbiljnih problema s vidom ili očima, preporučamo da odete u bolnicu i dogovorite termin za stručni pregled, gdje ćete dobiti maksimalan angažman i više informacija.

Naočale kao najprikladnije sredstvo za korekciju vida

Ako imate problema s vidom kao što su kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam, vaš oftalmolog vam može preporučiti da nosite naočale. Naočale su jednostavna i učinkovita metoda korekcije vida koja vam omogućuje da jasnije vidite predmete koji su udaljeni ili blizu. Postoje mnoge vrste naočala koje odgovaraju vašim potrebama, uključujući:

  • Dioptrijske naočale
  • Dioptrijske sunčane naočale
  • Naočale za rad na računalu
  • Naočale za čitanje 

Naočale su savršeno rješenje ako nemate ozbiljnih problema s vidom što će utvrditi pregled vida. Uz to, sada možete birati između mnogo različitih modela i okvira pa bi čak i oni najizbirljiviji trebali moći pronaći ono što im se sviđa.

Članci u istoj kategoriji: