Site Overlay

Prirodni kamen koristi se u razne namjene

Klesarstvo je danas vrlo cijenjeno i služi da se od kamena izrađuju razne stvari. A kad je riječ o kamenu, u klesarstvu se koristi tzv. prirodni kamen. Riječ je o onome koji je prirodnog podrijetla, odnosno nije nastao kombinacijom različitih vrsta ili nekom posebnom industrijskom obradom. 

Naime, kamen se kao građevinski materijal koristi od davnih dana, a o tome koliko je bio važan govori i činjenica da je po njemu čak i jedno povijesno razdoblje dobilo naziv, odnosno riječ o je kamenom dobu. Značajan je po tome što ima dugi vijek trajanja, ali i vrlo lijepi izgled.

Dvije vrste prirodnog kamena

Prirodni kamen u klesarstvu se uglavnom dijeli na dvije vrste:

  • Granit 
  • Mramor

Granit kao prirodni kamen je nastao od vulkanske lave. Vrlo je otporan na vremenske utjecaje te na vrlo niske temperature. Vrlo se jednostavno obrađuje, može ga se polirati i brusiti. Često se koristi kao podni kamen, ali zbog svoj čvrstoće je odličan i za razne ploče za stol, radne ploče u kuhinji i slično. Uz sve to ima i vrlo atraktivan izgled.

Prirodni kamen ima vrlo atraktivan izgled
Prirodni kamen ima vrlo atraktivan izgled, zbog toga često se koristi kao podni kamen, ali zbog svoj čvrstoće je odličan i za razne ploče za stol, radne ploče u kuhinji i slično.

S druge strane, mramor ima nešto raskošniji izgled jer ima kristaličnu strukturu pa se svjetlo odbija od njega. On je bijele boje, no može po sebi imati i razne uzorke. Uglavnom se koristi za razne detalje u unutrašnjosti.

Brojne pozitivne karakteristike prirodnog kamena

Prirodni kamen se naveliko koristi zbog svojih brojnih pozitivnih karakteristika. Samo neke od njih su sljedeće:

  • Dobiva se na energetski štedljiv način
  • Antialergijski je
  • Ima veliku otpornost na habanje
  • Nezapaljiv je
  • Može biti u različitim bojama

Zbog svega navedenog, klesari, ali i brojni građevinari obožavaju koristiti prirodni kamen pri svojim poslovima. Kupci također cijene sva njegova svojstva pa se on uvijek dobro prodaje.

Utjecaj vode i temperature

Kada se prirodni kamen koristi u građevinarstvu, treba u obzir uzeti i njegove značajke vezane uz vodu i temperaturu. Tako kada je on u izravnom doticaju s vodom, može doći do upijanja vode, a ujedno i do njezinog zadražavanja u unutrašnjosti prirodnog kamena. Naravno, nisu sve vrste iste pa tako različite vrste imaju i različit postotak upijanja vode. Ako je taj postotak veći od 0,5 %, treba napravi dodatno procjenu upotrebljivosti. 

Izrada granitnog bloka ~ Radovi u prirodnom kamenu

Kada je riječ o temperaturi, s njezinom promjenom se prirodni kamen može širiti ili skupljati. Tako treba posebno kada se prirodni kamen koristi u kombinaciji s nekim drugim građevinskim materijalima.

Članci u istoj kategoriji: