Site Overlay

Provjera domena za registraciju

Dobar naziv internet stranice ključan je da bi je posjetitelji zapamtili i s vremenom se vratili na nju. Naravno, osim domene potrebno je imati i kvalitetan sadržaj, ali bez dobre domene teško da stranica može postati izrazito popularna. Provjera domena je alat putem kojeg ćete jednostavno moć pregledavati je li domena dostupna za određene nazive ili zauzeta. Tako samim upisivanjem alat izlistava za koje ekstenzije je slobodan taj naziv. Kroz ovaj tekst detaljnije ćemo vas upoznati s domenama i načinom registracije.

Internet domena je ujedno i naziv

Internet domena predstavlja naziv stranice i ona je zaslužna za njenu prepoznatljivost u moru drugih stranica na internetu. Svaka domena je unikatna i razlikuje se isključivo po nazivu, a o brzini stranice ovisi web hosting. Domena se sastoji od dva dijela, od imena ili naziva te ekstenzije koja je smještena iza točke. 

lat provjera domena
Alat provjera domena dostupan je kod svakog registra domena i putem njega možete jednostavno i brzo provjeriti na kojim je ekstenzijama slobodan određen naziv.

Mnogi ljudi brzopleto biraju domenu bez previše razmišljanja, što je u potpunosti krivo. Domena s vremenom gradi autoritet na internetu i što je stranija te što više sadržaja ima, to će njena pozicija na Google-u biti viša, što znači da će primati više posjete. Zbog toga se domena ne mijenja i potrebno je kod samog kreiranja web stranice odabrati pravo ime.

Neke od najpoznatijih ekstenzija domena su:

  • .com, .net – za web stranice koje su namijenjene svjetskom tržištu
  • .hr, .rs i druge nacionalne domene – za web stranice namijenjene određenoj državi

Alat provjera domene

Alat provjera domena dostupan je kod svakog registra domena i putem njega možete jednostavno i brzo provjeriti na kojim je ekstenzijama slobodan određen naziv. Birajte što lakše pamtljiv naziv domene i nastojte ne koristiti znakove poput crtice ili brojeve, jer se tada domena teško prenosi usmenim putem. Kada ste odabrali naziv upišite ga u provjeru i pregledajte je li slobodan. Ako je, sljedeći korak je registracija, a ako nije morat ćete još malo razmisliti.

Registracija domene

Nakon odabira savršenog naziva za web stranicu i kojem vam je pomogao alat provjera domena, sljedeći korak je uplata za registraciju domene. Nakon nje će domena biti dostupna kod registra i možete podesiti nameservere, tj. povezati je s web hostingom. Od tuga sav ostali dio posla, kreiranje stranice i sadržaja se nastavlja putem hostinga, tj. nekog CMS sustava koji će biti instaliran na stranici.

Vjerujemo da ste se sada malo detaljnije upoznali sa svijetom internet domena i načinom na koji funkcioniraju te vam želimo puno sreće u odabiru domene, kreiranju stranice i vašoj internet avanturi.

Članci u istoj kategoriji: