Site Overlay

Provjera domene je jednostavan postupak

Svaka web stranica sastoji se od dva dijela. Prvi dio je naziv i on je uglavnom proizvoljan. Drugi dio je ekstenzija koja zapravo predstavlja je li riječ o globalnoj ili nacionalnoj domeni. Jedno od drugog je odvojeno točkom. Ono što je karakteristika svih web stranica na internetu je da ne mogu postojati dvije potpuno istog naziva i ekstenzije. Kombinacije su moguće. Zbog toga se provodi provjera domena kako bi se utvrdilo da li domena koju biste vi željeli registrirati već postoji.

Sami postupak je vrlo jednostavan i može se obaviti putem raznih neovisnih web stranica koje se mogu pronaći na internetu, a i možete ga obaviti putem tvrtki koje nude uslugu registracije.

Provjera domene je postupak u kojem se želi provjeriti je li željena kombinacija naziva i ekstenzije slobodna, odnosno da je netko već prije vas nije registrirao.

Kako izgleda postupak provjere domene

Provjera domene je postupak u kojem se želi provjeriti je li željena kombinacija naziva i ekstenzije slobodna, odnosno da je netko već prije vas nije registrirao. On se uglavnom provodi na sljedeći način:

  • Unesete željeni naziv i ekstenziju
  • Sustav će provjeriti bazu registriranih domena i pokazati vam rezultat
  • Ako je kombinacija zauzeta, sustav će vam dati neke prijedloge koje možete uzeti u obzir ili se možete odlučiti isprobati neku novu kombinaciju

U slučaju da ste dobili negativan odgovor, najbolje se odlučiti za promjenu ekstenziju, a zadržati željeni naziv jer ćete tako puno lakše dovršiti postupak provjere i kasnije registracije.

Domaće tvrtke za registraciju domene

Danas se na tržištu možete odlučiti za nekoliko domaćih tvrtki koje vam nude uslugu registracije domene. Bez obzira za koju od njih se odlučite, sami postupak će biti vrlo sličan, a svima će im biti zajednička jedna stvar: prvi korak će biti provjera domene. Tek kada uspješno prođete taj prvi korak, moći ćete nastaviti s postupkom registracije domene.

Odaberite hrvatsku nacionalnu domenu

Ako ste se odlučili za domenu s ekstenzijom .COM, lako je moguće da ćete dobiti negativan rezultat jer su na njoj zbog velike popularnosti zauzeti brojni zanimljivi nazivi, pogotovo oni kraći. No, ako se primjerice želite predstaviti domaćoj publici, onda je još bolja opcija da se odlučite za hrvatsku nacionalnu domenu, odnosno ono s .HR esktenzijom. 

Pomoću nje ćete se lakše rangirati na tražilicama kada je u pitanju pretraživanje hrvatskih korisnika, u odnosu na ono što biste imali da ste registrirali neku globalnu domenu. Zato razmislite koji su vam ciljevi i prema tome donesite odluka što vam je najbolja opcija. 

Članci u istoj kategoriji: