Site Overlay

Provjerom domene do unikatnog naziva

Svi koji žele imati svoje web stranice na internetu, znaju da moraju ugovoriti više usluga. Prije svega, moraju ugovoriti uslugu smještaja web stranica, poznatiju kao web hosting, a osim toga, moraju web stranice i povezati s nekom domenom. Ta usluga naziva se registracija domene. Tek kada je to riješeno, korisnik će moći u preglednik upisati adresu vaše web stranice i posjetiti je u bilo kojem trenutku, s bilo kojeg mjesta.

No, da bi registracija uopće bila moguća, prvo je potrebno napraviti provjeru domene. Cilj ovog postupka je da se provjeri je li neka domena slobodna, odnosno je li netko već prije vas nije registrirao baš taj naziv i ekstenziju.

Provjera domene u par koraka

Provjera domene na internetu obavlja se u par koraka. Prvo je potrebno upisati koji naziv i ekstenziju želite registrirati. Platforma koju koristitite će tada tu konkretnu kombinaciju potražiti u internetskoj bazi te vam na temelju toga dati jedan od dva sljedeća rezultata:

  • Željena kombinacija je slobodna i možete nastaviti s postupkom registracije
  • Željena kombinacija je zauzeta i morate napraviti određene izmjene

Što kada domena nije slobodna

Ako vam je rezultat internetske provjere domene pokazao da je netko već istu takvu kombinaciju registrirao, morat ćete napraviti određene izmjene kako biste mogli dovršiti registraciju. Najjednostavnije je promijeniti ekstenziju, odnosno onaj dio iza točke. Mnogi žele registrirati trenutno najpopularniju globalnu ekstenziju, odnosno .COM ekstenziju, ali su zbog toga zauzeti brojni nazivi koje s njom možete registrirati. Odlučite li se za neku manje popularnu, velika je vjerojatnost da ćete moći nastaviti s registracijom.

Provjera domene .com. .net, .org
Predstavite se svijetu uz uslugu registracije domene. A prije nego registrujete domenu potrebna je provjera domene.

Ako pak želite, možete promijeniti i naziv, no to vam svakako nije najbolja opcija, ako već imate gotovo web stranice koje imaju određeni naziv. Zato provjerite koje su vam sve opcije dostupne i odaberite onu najbolju.

Osnovni korak pri registraciji domena

Provjera domene na internetu je ugrađena kao osnovni korak pri pokušaju registracije u svakoj tvrtki. Stoga, bez obzira za koju tvrtku se odlučite, prvi korak će upravo biti provjera domene i tek kada taj korak uspješno prođete, možete nastaviti dalje s postupkom registracije. 

Kako provjeriti nazive domena prije kupnje

Cijeli postupak je zapravo vrlo jednostavan i potrebno je samo pratiti upute korak po korak. Kao tvrtku možete odabrati neku domaću, što je odlična opcija, ako ne baratate dobro stranim jezicima. No, možete se odlučiti i za neku stranu tvrtku, ako pronađete neke bolje uvjete.

Članci u istoj kategoriji: