Site Overlay

Razlika između bifokalnih i progresivnih naočala

Kod bifokalnih naočala postoji jasno razgraničenje između različitih dijelova leća (jedan dio je smješten u donji kut naočala, a crta razgraničenja između dvaju dijelova je obično u razini donje vjeđe). Kada nosite naočale s bifokalnom lećom, prilikom gledanja predmeta koji su blizu, morate premjestiti pogled na drugu leću, odnosno morate spustiti pogled prema dolje, dok ga, za gledanje udaljenih predmeta, premještate na gornju polovicu naočala. 

Progresivne naočale
Kao i kod svake promjene pa tako i prelaska na progresivne naočale, potrebno je određeno vrijeme i razdoblje prilagodbe.

Kod progresivnih naočala nema granice između različitih dioptrija već se vid glatko i jednostavno prebacuje s objekta koji je blizu na objekt koji je udaljen. Također, progresivne naočale imaju i srednji dio koji služi za gledanje premeta koji su u sredini, kao što je primjerice ekran računala. Njihov nedostatak je nešto veća cijena u odnosu na bifokalne naočale.

Proces prilagođavanja na progresivne naočale

Kao i kod svake promjene pa tako i prelaska na progresivne naočale, potrebno je određeno vrijeme i razdoblje prilagodbe. Kako bi razdoblje prilagodbe što kraće trajalo, važno je slijediti iduće upute:

  • nove progresivne naočale nosite što češće jer učestalo stavljanje i skidanje usporava razdoblje prilagodbe, posebno u prvim tjednima
  • ne nosite stare naočale jer će se tada oči morati stalno refokusirati što će izazivati zamor očiju
  • uvijek pomičite glavu, a ne samo oči u smjeru gledanja
  • ukoliko osjećate nelagodu te glavobolju i nakon 2−4 tjedna nošenja, posjetite optičara i savjetujete se s njim
  • redovito posjećujte optičara zbog provjere pravilnog nalijeganja okvira, posebno ako stre udarili u nešto

Savjeti za gledanje kroz progresivne naočale

Kako biste se što lakše naviknuli na nošenje progresivnih naočala u različitim situacijama, donosimo vam nekoliko kratkih savjeta:

  • gledanje područja u daljini- gledajte kroz gornji dio leće (tijekom vožnje, gledanja televizije, filma u kinu ili tijekom šetnje u prirodi)
  • gledanje predmeta u srednjoj zoni- gledajte kroz srednji dio leće za predmete na srednjoj udaljenosti (gledanje u ekran računala ili upravljačku ploču u automobilu)
  • gledanje predmeta koji su blizu- gledajte kroz donji dio leće koji je namijenjen za čitanje i gledanje premeta u blizini
  • hodanje po stepenicama- gledajte kroz gornji dio leće i spustite bradu prema dolje

Čitajte i sljedeći članak: Zubni implantati za jedan ili više zubi

Zubni implantati su sigurni za ugrađivanje u svako tijelo, bez obzira na godine. Prije ugrađivanja se obavljaju pretrage kod kirurga i radi slikanje čeljusti.

Veliki izbor u optikama

Optike su mjesta na kojima možete pronaći veliki izbor progresivnih naočala. Dostupne su s različitim okvirima i  različitih dizajna. Optike možete pronaći u lokalnim i online varijantama. Pojedine online optike nude mogućnost da učitate svoju fotografiju i tako vidite kako bi vam stajala određene progresivne naočale i kako biste se mogli lakše odlučiti.

Čitajte i sljedeći članak: Oftalmološki pregledi bitni su za zdravlje očiju

Članci u istoj kategoriji: