Site Overlay

Registracija domena za web stranice

Sve veća važnost interneta dovodi do potrebe za kreiranjem web stranica, kako bi ljudi imali svoj dio na internetu. Bilo da planirate pokretanje osobnog bloga ili vam je potrebna stranica za firmu, neophodna je registracija domena preko kojeg će vas korisnici moći posjetiti.Kroz ovaj tekst uputit ćemo vas u izradu web stranica i upoznati s bitnim stvarima oko odabira, provjere i registracije domene.

Registracija domena
Registracija domena putem interneta je veoma jednostavna i obavlja se u svega nekoliko klikova mišem

Internet domena je adresa stranice

Svaka stranica na internetu ima adresu na kojoj se nalazi i koja je unikatna. Domena predstavlja link do vaše web stranice, tj. servera koji se naziva web hosting. Hosting je također neophodna stvar kod izrade web stranice, jer se na njemu nalaze sve datoteke s web stranice.Domena predstavlja isključivo link do stranice i jedina stvar koja je razlikuje od bilo kojeg drugog domena je naziv. Ona nema nikakvih tehničkih svojstava i ne utječe na samu brzinu stranice, a budući da je svaka domena unikatna, za korištenje je potrebna registracija domena.

Ekstenzije domena

Domene se sastoje od glavnog dijela, tj. naziva, i ekstenzije. Ekstenzije su dio domene nakon točke, koji ne možete sami birati, već birate između ponuđenih. Postoje razne ekstenzije domena, a svakako najpoznatije su:

  • .hr
  • .com
  • .net

Odabir domene

Registracija domena putem interneta je veoma jednostavna i obavlja se u svega nekoliko klikova mišem, no problem se javlja kod samog odabira domene. Domena je ujedno i naziv stranice te se ona ne mijenja, jer s vremenom postojanja gradi svoj autoritet na internet tražilicama. Samim time bolje se rangira i suludo bi bilo promijeniti domenu i krenuti iz početka. Zbog toge je potrebno odvojiti vrijeme i odabrati domenu koja odlično odgovara vašoj web stranici.

Neki od savjeta prilikom odabira domene su:

  • birajte što kraći naziv, koji će vaši posjetitelji lako pamtiti
  • domena mora imati veze sa sadržajem web stranice
  • odaberite isključivo poznate ekstenzije domene (.com, .net, .hr…)

Provjera i registracija domena

Prilikom odabira naziva domene vaš idealan suradnik biti će provjera domene. Ona pregledava internet i daje vam informacije je li neka ekstenzija slobodna ili zauzeta za odgovarajući naziv domene. Budući da su domene unikatne, veoma je teško pronaći kratku i smislenu domenu koja već nije registrirana, stoga sam proces odabira zna potrajati dugo vremena.

Registracija domena je zadnji korak koji radite, kada pronađete naziv domene koji idealno odgovara vašim potrebama. Jednostavno uplatite novac za željenu domenu i ona će biti registrirana nakon par minuta. Kada se domena registrira, morate je povezati sa web hostingom i to je to. Vaša internet stranica sada je dostupna online!

Članci u istoj kategoriji: