Site Overlay

Registracija domene nije moguća bez provjere

Domene na internetu se zapravo mogu uspoređivati s kućnim adresama. Isto kao što vi negdje stanujete i pronaći vas se može iza neke kućne adrese, tako je internetski prostor prepun raznih web stranica koje se nalaze iza određene domene. One mogu biti različitih vrsta, a najpopularnije su svakako one globalne. Njih može jednostavno registrirati svaka fizička osoba te gotovo da nema nekih posebnih pravila prilikom njihove registracije.

No, jedna od stvari koje svakako trebate uzeti u obzir je činjenica da ne mogu postojati dvije potpuno iste te se zbog tog prije svake registracije obavlja provjera domene kako bi se utvrdilo je li ona slobodna.

Jednostavan postupak provjere domene

Provjera domene na internetu je vrlo jednostavan postupak koji svatko može jednostavno napraviti. To je uobičajeni početni korak pri svakoj novoj registraciji kako bi se utvrdilo je li određena domena slobodna ili nije. Svodi se na to da morate upisati njezin:

  • Naziv
  • Ekstenziju

Sustav će nakon toga provjeriti je li netko već registrirao potpuno istu takvu kombinaciju. Ako to jest slučaj, tada možete promijeniti nešto od to dvoje. Najjednostavnije je promijeniti ekstenziju. Mnogi se odlučuju za .COM ekstenziju s obzirom da je ona najpopularnija. Ali upravo zbog toga, većina popularnih naziva s tom ekstenzijom je zauzeta. Stoga, ako se odlučite za neku drugu, vjerojatno nećete imati problema s registracijom.

Provjera domene na internetu
Provjera domene na internetu je vrlo jednostavan postupak koji svatko može jednostavno napraviti.

Provjera putem neovisnih web stranica

Na internetu postoje brojne neovisne web stranice koje nude besplatnu uslugu provjere domene. Putem takvih web stranica ćete osim same informacije o tome je li slobodna ili nije saznati i brojne druge zanimljive podatke, poput vlasnika, datuma registracije i isteka i slično. 

U određenim slučajevima, ako baš želite registrirati određeni naziv i ekstenziju koji su zauzeti, a ako vidite da trenutno nije aktivna web stranica, možete vlasniku poslati upit za preuzimanje. U nekim slučajevima će vlasnik na to pristati, ali najvjerojatnije po nešto višoj cijeni od uobičajene. 

Tvrtke koje nude brojne informatičke usluge

Internetska provjera domene moguća je i putem brojnih tvrtki koje nude razne usluge, kao što su:

Ako nakon provjere dobijete zadovoljavajući rezultat, odnosno saznate da je željena domena slobodna, putem ovih tvrtki možete je odmah registrirati, ali i ugovoriti i ostale informatičke usluge koje bi vam mogle zatrebati.

Članci u istoj kategoriji: