Site Overlay

Registracija domene u svega nekoliko koraka

Registracija domene na internetu je postupak pomoću kojeg ćete na korištenje dobiti određenu domenu. Ona je zapravo internetska adresa i sastoji se od naziva i ekstenzije koji su odvojeni točkom. I jedno i drugo možete sami birati, važno je samo da je ta cijela kombinacija unikatna, odnosno da je nitko prije vas nije već registrirao jer može postojati samo jedna ista kombinacija. Nakon tog postupka registracije, domenu možete povezati sa svojim web stranicama.

Nakon toga, kad netko u svoj web preglednik upiše tu adresu, otvorit će mu se vaše web stranice. U nastavku saznajte više o samom postupku.

Kako se obavlja registracija domene

Registracija domene na internetu je postupak koji možete obaviti putem brojnih tvrtki. Možete se odlučiti i za neku domaću, ali i za stranu tvrtku. Postupak je više manje kod svih vrlo sličan i sastoji se od sljedećih koraka:

  • Unos željenog naziva i ekstenzije domene
  • Provjera domene
  • Ovisno o rezultatu provjere nastavak registracije
  • Potvrda o uspješno obavljenoj registraciji
Registracija naziva domene je čin rezerviranja imena na internetu
Prvi korak za pokretanje vašeg poslovanja na internetu je registracija domene. Registracija domene je čin rezerviranja imena na internetu na određeno razdoblje, obično godinu dana.

Postupak je kod svih gotovo isti, a najviše problema može nastati ako je netko već registrirao vašu željenu kombinaciju.

Negativna provjera domene

Registracija domene može biti vrlo jednostavna, ali može se zakomplicirati ako provjera domene pokaže da je netko već prije vas registrirao baš tu vašu određenu kombinaciju. U tom slučaju, morat ćete napraviti nešto od sljedećeg:

  • Promijeniti naziv
  • Promijeniti ekstenziju
  • Promijeniti oboje

Najjednostavnije će biti promijeniti ekstenziju, pogotovo ako želite registrirati neku globalnu domenu. Dostupne su razne globalne ekstenzije pa ne bi trebao biti problem pronaći neku zamjensku koja vam može odgovarati. 

Koje informatičke usluge vam još trebaju

Ako je registracija domene na internetu uspješno završena, moći ćete je povezati sa svojim web stranicama. No, prije toga, potrebno je da web stranice smjestite na neki server. Za to će vam pak trebati usluga hostinga internetskih stranica koja će vam upravo to omogućiti. Nakon što i to napravite i postavite svoje web stranice na neki server, tek tada možete povezati svoju registriranu domenu s njima i onda će im korisnici moći pristupiti u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta.

Proces registracije domene korak po korak

Preporuka je da se registracija domene i sve ostale potrebne usluge ugovore kod iste informatičke tvrtke jer to ima brojne koristi. Prije svega, lakše ćete kasnije potražiti pomoć ako vam bude potrebna, a osim toga, tvrtke će vam često zbog ugovaranja više usluga dati i dodatni popust.

Članci u istoj kategoriji: