Site Overlay

Sigurnija vožnju i po najlošijim uvjetima

Dolaskom hladnijeg dijela godine, došlo je i vrijeme kada je obavezno imati zimsku opremu na automobilu. Iako su zimske gume najbolja opcija za bezbrižnu vožnju po snijegu, ledu i kiši, ljetne gume također je moguće koristiti i po zimi pod uvjetom da je dubina profila barem 4 mm i da sa sobom imate lance za snijeg za pogonske kotače.

Oni su uglavnom lijepo zapakirani pa bi ih svaki vozač mogao lako prevoziti u prtljažniku, bez da mu zauzimaju puno prostora.

Sigurnija vožnja

Bez obzira imate li na svom automobilu ljetne ili zimske gume, lanci za snijeg u hladnijem dijelu godine uvijek su dobra opcija, pogotovo živite li u predjelima u kojima je snijeg česta pojava zimi. Razlog tomu je što lanci za snijeg uvelike pomažu učiniti vožnju po snijegu i ledu sigurnijom, na način da povećavaju razinu trenja između kotača i površine, čime je automobil moguće lakše i preciznije kontrolirati čak i u lošim vremenskim uvjetima. Mnogo je teže proklizati po snijegu i ledu ako na kotačima imate pravilnost postavljene lance za snijeg!

Odaberite odgovarajuće lance za snijeg

Odabir lanaca za snijeg može se činiti zbunjujućim ako to radite prvi puta, no zapravo se radi o veoma jednostavnom procesu. Imate li poznatiji model automobila, njihova kupnja je najjednostavnija. Sve što trebate je pretražiti ponudu po modelu i odabrati opciju koja prema vašoj procjeni ima najbolji omjer cijene i kvalitete. 

Ipak, ako lance za snijeg ne možete pronaći po modelu, onda je važno znati dimenzije guma, kako biste lakše mogli pronaći one koji odgovaraju vašem automobilu. Uz to, uzmite u obzir i lakoću postavljanja. Iako sa svim modečlima dolaze i uputstva, svakako je zgodnije imati model koji se postavlja brzo i jednostavno.

Lanci za snijeg samo kada su neophodni

Lanci za snijeg trebaju se koristiti (kako i samo ime kaže) kada padne snijeg. Vožnja po čistom asfaltu s njima nije dopuštena, jer se time nanosi šteta cestama. Upravo zato, trebalo bi ih postaviti neposredno prije vožnje po snijegu te ih skinuti kada vožnja prestane.

Nakon toga trebalo bi ih oprati i osušiti te složiti u pripremu za novo korištenje. Imate li metalne lance za snijeg, pranje je pogotovo važno jer sol koja se često koristi na cestama može biti vrlo velik problem i tijekom vremena uzrokovati koroziju metala.

Ne propustite i članka sa naslovom “Ispravan ovjes automobila za sigurnost vožnje“.

Termostat automobila je važan za regulaciju motora. Mali, ali važan uređaj omogućava da se čim prije postigne radna temperatura, upravlja hlađenjem, a ako otkaže, temperatura može postati preniska ili previsoka. Čitajte više …

Članci u istoj kategoriji: