Site Overlay

Spašavanje podataka nakon kvara diska

Tehnologija je u 21. stoljeću znatno napredovala, no i dalje su neizbježni kvarovi koji se uslijed dugotrajnog korištenja događaju. Kvarovi nekih komponenti računala nisu opasni i dovoljno je promijeniti dio koji je u kvaru, no u slučaju kvara hard diska može doći do puno većih problema. Hard disk je dio računala koji je zadužen za pohranjivanje podataka, te u slučaju njegovog kvara gubite pristup svim podatcima. Stvar nije toliko grozna, jer je kod većine kvarova moguće spašavanje podataka, no bitna je stručna pomoć. 

Što je hard disk?

Svako računalo sastoji se od mnogih komponenti, a najvažnije su matična ploča, grafička kartica, procesor, RAM i hard disk. Svaka od ovih komponenti ima određene zadatke koje mora obavljati, kako bi računalo funkcioniralo kao cjelina. Hard disk je komponenta računala koja se bavi pohranom i prikazivanjem podataka koji se nalaze na vašem računalo i jedna je od najvažnijih komponenti računala. Na njemu se ujedno nalazi i operativni sustav, te je u slučaju njegovog kvara nemoguće pokrenuti računalo. Kvar ne znači da su podatci s njega izgubljeni, već u većini slučajeva ovlašteni servisi mogu izvršiti spašavanje podataka i spasiti sve ili veći dio podataka.

Kvar hard diska je veoma čest

Za razliku od drugih komponenti računala, kvar tvrdog diska je veoma čest. Zbog toga što se sve više podataka sprema na računalo, briše i zamjenjuju ih novi podatci, tvrdi diskovi su sve više u uporabi i rade znatno više zadataka nego što je bio slučaj u prethodnim godinama. Veće opterećenje, zagrijavanje i pregrijavanje su neki od razloga zbog čega se hard disk kvari. U slučaju da se je desio kvar i ne možete pristupiti podatcima, potrebno je spašavanje podataka s hard diska. Na koji način se radi i što trebate vi učiniti saznajte u nastavku.

Spašavanje podataka s hard diska

Odmah moramo napomenuti da ostanete mirni, jer je u većini slučajeva spašavanje podataka s tvrdog diska moguće. Nemojte sami pokušavati popraviti hard disk, jer tako možete prouzročiti još veće kvarove, već odnesite računalo stručnjacima koji su iskusni u ovom poslu. Jednostavno, nakon što uočite kvar i nemogućnost korištenja računala, nemojte forsirati paljenje i gašenje, već potražite firmu koja će vam pomoći s vraćanjem podataka.

Članci u istoj kategoriji: