Site Overlay

Spasite dragocjene podatke iz SD kartice

Većina uređaja koji se danas svakodnevno koriste, bili to mobiteli, tableti, fotoaparati i slično u nekom trenutku će morati spremiti neke podatke. Neki uređaji tako imaju vlastiti memorijski kapacitet, dok se neki oslanjaju na spremanje podataka na različite vrste kartica. Također, neki uređaji imaju i jedno i drugu i spremanje podataka na karticu je neka vrsta dodatnog mjesta za pohranu.

Iako postoje različite vrste kartica, vrlo popularne su SD kartice koje nude dovoljno mjesta za sve podatke po relativno pristupačnoj cijeni. A kada dođe do nekog kvara, onda će vam zatrebati i spašavanje podataka iz SD kartice, naravno, ako je riječ o važnim podacima.

Iako postoje različite vrste kartica, vrlo popularne su SD kartice koje nude dovoljno mjesta za sve podatke po relativno pristupačnoj cijeni.

Najčešći kvarovi SD kartice

Kada vam je potrebno spašavanje podataka iz SD kartice, onda se vjerojatno radi o jednom od sljedećih kvarova:

  • Slučajno obrisani podaci
  • Slučajno formatirane particije
  • Nečitljivi sektori
  • Fizičko oštećenje

Ovisno o tome o kakvom je kvaru riječ, ovisit će i konačan uspjeh ovog postupka. Nije potrebno naglašavati da najveći problem predstavljaju fizička oštećenja i ponekad ona mogu biti toliko velika da se podaci iz SD kartice neće moći spasiti.

Softversko rješavanje problema s podacima

Softversko spašavanje podataka iz SD kartice je puno jednostavniji postupak i ponekad se taj postupak može obaviti i kod kuće. Tada će vam biti samo potreban čitač SD kartice kao i pripadajući softver. Čitač možete kupiti u nekoj informatičkoj trgovini, a pripadajući softver možete pronaći na internetu. Neki od dostupnih softverskih rješenja se plaćaju, dok su neki potpuno besplatni.

Ipak, ako niste potpuno sigurni kako se to sve radi, bolje je potražiti specijaliziranu pomoć, odnosno pomoć tvrtki koje se time bave jer tako ćete sigurno u konačnici imati više uspjeha s povratom izgubljenih podataka.

Postupak spašavanja podataka iz SD kartice

Danas možete i putem interneta pronaći neku tvrtku koja se bavi spašavanjem izgubljenih podataka iz SD kartica. Cijeli postupak se sastoji od sljedećih koraka:

  • Dostavite im SD karticu (poštom ili osobno)
  • Tvrtka obavlja dijagnostiku kako bi vidjela o kakvom se kvaru radi
  • Nastavlja s postupkom spašavanja podataka
  • Korisnik može provjeriti podatke nakon spašavanja
  • Tvrtka dostavlja podatke korisniku digitalnim putem ili ih može doći preuzeti osobno i ponijeti na nekom drugom mediju

Potrebno je znati da cijene ovakvih usluga nisu male i ako ste primjerice ostali bez svega nekoliko slika s ljetovanja na SD kartici, vjerojatno vam se neće isplatiti njihovo spašavanje. Ipak, ako ste ostali bez nekih važnih poslovnih podataka, onda je ova usluga itekako opravdana.

Članci u istoj kategoriji: