Site Overlay

Spasite podatke s uništenih diskova u računalu

Računala, bilo da je riječ o onim prijenosnim ili stolnim, sastoje se od više različitih komponenti. Korisnici koji ih kupuju imaju različite afinitete. Primjerice, oni koji planiraju igrati igre, traže jače komponente u vidu procesora i grafičke kartice. Oni koji će većinu vremena provoditi radeći u nekim specijaliziranim programima koji zahtijevaju puno memorijske snage više će paziti na količinu memorije. 

A svima je zajedničko spremanje podataka, a u te svrhe se danas najviše koriste dvije vrsta diskova: SSD i HDD. Do prije nekoliko godina, HDD je bio standard i ugrađivao se u gotovo svako računalo. Danas imamo sve više SSD diskova koji imaju brojne prednosti.

HDD disk
Do prije nekoliko godina, HDD je bio standard i ugrađivao se u gotovo svako računalo.

Tvrdi disk za pohranu podataka

HDD ili tvrdi disk u računalu je dugi niz godina bio gotovo jedina opcija. Jedino što se s vremenom mijenjalo je bio kapacitet koji je bio sve veći, a i rasla je brzina okretaja u minuti čime se povećavala njegova brzina. Danas se pri kupnji tvrdog diska za računalo možete odlučiti za dvije varijante:

  • Unutarnji
  • Vanjski 

Iz samih naziva nije teško shvatiti o čemu se radi. Unutarnji je onaj koji se ugrađuje u samo računalo. A tražite li neko prijenosno rješenje, onda možete kupiti vanjski tvrdi disk. On ponekad dolazi u ladici te se napaja samo putem USB priključka ili putem posebnog strujnog kabela. Ili ćete za njega morati kupiti posebnu ladicu za disk koja će mu omogućiti napajanje.

Pročitajte sljedeći članak: Virtualno mjesto na serveru za vaše potrebe

Smještaj web stranica na neki server naziva se hosting. Postoje razne vrste i svakako je dobro provjeriti što vam koja vrsta nudi. No, mnogima se kao najbolje rješenje pokazao VPS hosting zato što nudi odlične mogućnosti po relativno pristupačnoj cijeni.

Sve veći kapaciteti SSD diska

SSD disk, ili kako ga mnogi nazivaju čvrsti disk, pojavio se nešto kasnije na tržištu i u početku nije bio toliko popularan zbog dosta visoke cijene, a ujedno i nije nudio toliko velike kapacitete. No, zbog brojnih prednosti, među kojima se ističe brzina, sve ga više danas možemo pronaći u kućnim računalima. Također, njihovi kapaciteti su danas sve veći, a i cjenovno su puno prihvatljiviji što su dodatni razlozi da ih uzmete u obzir prilikom kupnje.

Spašavanje podataka s računalnih diskova

Problem s kojima se susretnu mnogi korisnici računala prije ili kasnije je gubitak podataka. Postoje razni načini da se to prevenira, ali ako niste ništa poduzeli, mogli biste biti u problemima. Srećom, danas postoje tvrtke koje nude spašavanje podataka s tvrdog diska ili SSD diska. Cijene su nešto više s obzirom da se za to koristi specijalizirana oprema, a također i sam postupak ovisi o vrsti kvara. 

Potrebno je napomenuti da povrat podataka s diskova neće uvijek dati 100 postotni rezultat te da ovisi o mnogo faktora.

Članci u istoj kategoriji: